luni, 6 iunie 2011

STUPUL,MIRACULOASA FABRICA DE PRODUSE APICOLE !

 Lăptişorul de matcă: proprietăţi terapeutice, indicaţii 
                                 în tratamente 






    Lăptişorul de matcă este un produs de secreţie al glandelor hipofaringiene ale albinelor lucrătoare tinere, albinele doici. Acest produs este folosit pentru hrana larvelor şi a mătcii. Este folosit imediat după secreţie fără să fie depozitat. Din acest motiv, lăptişorul de matcă nu este un produs apicol tradiţional. Perioada în care recoltarea devine posibilă este în cursul creşterii mătcilor, când larvele destinate să devină regine sunt hrănite cu lăptişor de matcă. Datorită faptului că aceste larve nu pot consuma toată această hrană, pe măsură ce este secretată, surplusul se acumulează în botci, de unde este recoltată.
     Efectele surprinzătoare, benefice, pe care îl are lăptişorul de matcă, au fost constatate în urma studierii comportamentului albinelor faţă de alimentaţia larvelor. Albinele cele mai tinere, numite doici, produc acest lăptişor cu care hrănesc toate larvele, până la vârsta de 3 zile. În acest moment se decide care dintre larve va deveni matcă. Celelalte larve vor fi hrănite în continuare numai cu miere şi polen. Larva aleasă să devină matcă va fi hrănită în continuare cu lăptişor de matcă ceea ce va crea diferenţe de vârstă şi mărime între celelalte albine şi regină. Astfel o albină lucrătoare trăieşte 4-6 săptămâni, pe când matca trăieşte 4-6 ani. Difernţa de talie este şi ea semnificativă. 

     
Proprietăţi fizice şi organoleptice
     Lăptişorul de matcă în stare proaspătă se prezintă sub forma unei mase vâscoase, cremoase, omogene, cu granulaţii fine. Culoarea variază de la albă la slab gălbuie (asemănătoare cu a laptelui). În contact cu aerul la temperaturi de peste 15 grade, devine alb intens.Mirosul este caracteristic, puţin aromat, iar gustul acrişor, uşor astringent. Este parţial solubil în apă, formând cu aceasta  o soluţie opalescentă şi tulbure, care spumează când se agită.
     Lăptişorul de matcă are o densitate mai mare decât a apei, (1,1) si o aciditate apropiată de cea a sucului gastric, un pH de 3,5. Este solubil în alcool.
     Aprecierea calităţii: în cazul în care lăptişorul de matcă este diluat (de ex. Cu Apilarnil), consistenţa devine apoasă iar culoarea se deteriorează în câteva zile (chiar ţinut la frigider) până la gri-negru.

    
Compoziţie şi proprietăţi nutriţionale
     
Agenti bioenergetici, catalitici, modulatori şi vitamine.
        
- oligoelemente şi minerale: fier, magneziu, calciu, nichel, cobalt, seleniu, cupru, bismut, arsen, sulf, fosfor,  potasiu;
        - complexul de vitamine B: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12. Vitamina B5 (acidul pantotenic care se transformă în organism în coenzima A şi acţionează benefic asupra sistemului nervos şi a glandelor suprarenale) se găseşte în concentraţia cea mai mare în lăptişorul de matcă;
        - 10 HDA acid. Este prezent numai în lăptişorul de matcă făcând din acesta un super-aliment, substanţă activă cu efect antibacterian, antifungic şi antiviral, stimulează celulele limfatice. Acestea produc anticorpi, care împiedică răspândirea bolilor, ajutând astfel la întărirea sistemului imunitar. Ajută la eliminarea radicalilor liberi;
        - fructoza, benefică în special diabeticilor;
        - peptide insulin-like, care cresc captarea glucozei în celule;
        - precursori de colagen care contribuie la întreţinerea şi elasticitatea tegumentelor, a cartilajelor articulare şi a matricei organice a osului;
        - aminoacizi esenţiali şi neesenţiali;


     
Proprietăţile lăptişorului de matcă 
        
- cel mai puternic stimulator al celulelor stem; din celulele stem nervoase se difernţiază noi neuroni, oligodentrocite şi astrocite (Shoei Furukawa et Co), ceea ce înseamnă că celulele nervoase se pot regenera (fapt contrazis de medicina clasică);
        - ameliorează starea generală a copiilor imaturi, a bolnavilor şi covalescenţilor;
        - înlătură astenia fizică şi psihică, stimulează apetitul şi starea generală, creşte randamentul muncii fizice şi intelectuale, datorită calităţilor nutritive şi energizante de excepţie ;
        - reduce tulburările şi afecţiunile cronice neuro-circulatorii, hepatice, de diabet, pulmonare, oncologice şi de memorie;
        - îmbunătăţeşte microcirculaţia cerebrală, previne senilitatea creşte durata vieţii prin ameliorarea multiplicării celulare;
        - îmbunătăţeşte acuitatea vizuală;
        - protector al organismului şi regulator al metabolismului;
        - reduce nivelul colesterolului din sânge;
        - regenerator al celulelor şi combaterea multor afecţiuni cutanate;
        - regulator şi protector al funcţiilor hepatice, renale, respiratorii;
        - îmbunătăţeşte considerabil activitatea inimii şi al vaselor coronare, micşorează în mod evident crizele de anghină;
        - îmbunătăţeşte activitatea sexuală;
        - efecte pozitive în înlăturarea stărilor depresive, are efect de calmare şi relaxare;
        - întârzie instalarea osteoporozei prin susţinerea matricei organice a osului şi prin stabilizarea structurii de colagen cu ajutorul antioxidanţilor;
        - are proprietăţi antimicrobiene, bacteriostatice şi bactericide, este antiviral şi antibiotic cu spectru larg;


     Câteva aplicaţii ale tratamentelor cu lăptişor de matcă

     
Previne maladia Alzheimer
Datorită antioxidanţilor conţinuţi (vitaminele A, C şi E), cura cu lăptişor de matcă poate preveni formarea tumorilor canceroase, prin anihilarea radicalilor liberi. De asemenea, lăptişorul de matcă este o sursă de acetilcolină, substanţă care permite transmisia influxului nervos între neuroni, cura fiind indicată şi pentru prevenirea maladiei Alzheimer (cei cu această boală au un nivel scăzut de acetilcolină).
     
Combate oboseala
Lăptişorul de matcă este un tonic general, având efect regenerator asupra organismului. Cura cu acest produs apicol este indicată în astenie, în refacerea după boală sau după o intervenţie chirurgicală, în perioadele de efort fizic şi intelectual intens. Este ideală în special pentru cei care au o alimentaţie deficitară şi pentru cei cu o stare de slăbiciune generală, dar şi cu anxietate sau cu depresie. Este bine să nu iei lăptişorul în a doua parte a zilei, pentru că, fiind energizant, poate da insomnie. În cazul copiilor, cura cu lăptişor stimulează creşterea.
     
Protejează organismul de infecţii
Potrivit unor cercetători americani, lăptişorul de matcă are virtuţi antibiotice, substanţele conţinute de el ajutând la prevenirea unor infecţii precum cele cu bacilul Koch (care produce tuberculoza), cu bacilul E. coli (care poate da enterocolită), cu stafilococul auriu (cauzează diverse infecţii, precum foliculita) şi cu alţi germeni infecţioşi. Pe lângă efectul antibiotic, lăptişorul de matcă are proprietăţi antivirale şi antiinfecţioase, întărind sistemul imunitar.
     
Stopează căderea părului 
Conţinutul bogat în vitamine şi în minerale recomandă lăptişorul de matcă în cosmetică, atât în tratamente interne, cât şi externe. Administrat intern, acesta reduce seboreea excesivă şi opreşte albirea prematură a părului.
Amestecat cu miere de albine, lăptişorul de matcă ajută la stoparea căderii părului. Pentru revitalizarea tenului obosit, se poate face o mască dintr-o linguriţă de lăptişor de matcă şi un gălbenuş de ou, care se ţine pe faţă 20 de minute.


    
Lăptişorul de matcă liofilizat are efecte limitate şi prin liofilizare, pe lângă faptul că se pierd o parte din principiile terapeutice, se pierde şi apa biologică care are un rol foarte important în asimilare.
      
     Organismul omenesc foloseşte în ordinea priorităţilor orice lucru consumat, fie remediu, fie aliment. Atunci când undeva, în organism, există o carenţă, corpul nostru o va acoperi întâi pe aceasta, din ceea ce primeşte  din exterior, apoi va utiliza eventualul surplus în alte părţi. Aici mă gândesc, în primul rând, la faptul că unii încă se mai întreabă dacă lăptişorul de matca nu poate face rău femeilor cu cancere în sfera genitala - mamara, datorită componentelor sale estrogenice. Mai întâi, trebuie spus că lăptişorul conţine de fapt precursori de estrogeni, şi nu estrogeni activi. Corpul utilizează aceşti precursori aşa cum are nevoie în momentul administrării. Dacă funcţia sexuală este cea principal deficitară pentru un anume organism, va direcţiona precursorii pe axa sexuală. Aşa se întâmplă în cazul persoanelor cu infertilitate.
Dar un organism care suferă de o boală gravă, precum cancerul, nu se poate "gândi" la a se reproduce. În astfel de situaţii de boala severă, corpul foloseşte un remediu atât de preţios precum lăptişorul de matca spre a-şi regla celulele imunitare aflate în dezordine sau deficit, spre a-şi reface hemoglobină, a-şi întreţine organele vitale, a lupta contra unor posibile infecţii virale sau microbiene, a-şi ridica nivelul general energetic, care în cancer este cel mai scăzut, faţă de alte boli. Acel corp nu îşi poate permite întreţinerea unor funcţii "de lux", precum sexualitatea, înainte de a completa mai întâi carentele din zonele vitale necesare propriei supravieţuiri.
     Un alt aspect, foarte important, este legat de stimularea celuleor stem. Să ne reamintim longevitatea, vigoarea, cât şi capacitatea mătcii de a produce viaţă nouă în familie, prin numeroasele ouă pe care le depune. Toate acestea se datorează celulelor stem din corpul ei. Funcţia celulelor stem ale mătcii este aşa de bine dezvoltată, atât pentru propriul corp, cât şi pentru "corpul" familiei din stup, încât ea este practic izvorul de viaţă al acesteia. Fără matca, familia se stinge încet, până moare. Întregul trăi, tinereţea şi puterea oricărei familii de albine îşi au sursa în matcă, de fapt în rezervorul ei de celule stem. Iar acest rezervor, cât şi funcţionarea lui, par a fi determinate şi întreţinute de lăptişorul de matca, care este hrana reginei, pe toată durata ei de viaţă.


     
Indicatii terapeutice: diabetul zaharat, endocrinologie, boli interne, infecţioase sau tumorale, boli pulmonare cronice nespecifice, anemii, stări de slăbiciune, oboseală, probleme de nutriţie, stagnare în creştere, neurologie, pediatrie, astenii, covalescenţă.
     Lăptişorul de matcă este folosit cu succes în tratamentul 
hemoragiilor gingivale repetate. Acest tip de tratament determina dispariţia inflamaţiei gingivale, a edemului şi a sângerării. Tot lăptişorul de matca acţionează la nivelul ţesutului conjunctiv - la nivel de alveole dentare, un posibil mecanism fiind legat de prezenţa aminoacizilor prolină şi hidroxi-prolină cu intervenţie directă în biosinteza colagenului.

     
Contraindicaţii
     
Având în vedere că lăptişorul de matcă este un produs concentrat, este contraindicat a fi consumat în următoarele cazuri (situaţii):
        - persoanele alergice la consumul de produse apicol e: miere, polen;
        - se va administra cu precautie la femeile însărcinate;
        - la persoanele cu antecedent de atopic sau astm, poate cauza simptome alergice de purist, urticariei, eczeme, edeme palpebral şi facial, conjuctivită, rinoree, dispnee, astm bronşic;
        - nu se recomandă în boala Addison.
Lăptişorul de matcă este contraindicat în hiperfuncţiile hipofizare, tiroidiene, paratiroidiene si ale corticosuprarenalelor, adenoame hipofizare, tiroidiene, paratiroidiene si prostatice, ejaculare precoce, fibroame uterine, exces de foliculina, alergii, diabet, delir, agitaţie psihomotorie.

     
Precauţii
     Nu sunt cercetări ştiinţifice care să confirme efecte pozitive pe perioadă lungă de administrare.
     Nu se cunosc acţiuni toxice.
     În cazul în care tratamentul solicită doze mari, se va administra cu precauţie la bolnavii cu afecţiuni ulceroase.
     Imediat după administrare se vor consuma suficiente lichide.

     
Prezentare
        - sub formă de lăptişor de matcă pur, crud, marca Apiland;
        - fiole cu lăptişor de matcă liofilizat;
        - capsule;
        - drajeuri.


     
Administrare
     
În acest articol ne referim la lăptişorul de matcă pur, crud.
          - adulţi: 0,5g-1g zilnic (1-2 linguriţe de dozare); 
          - copii: 0,5g (1 linguriţă de dozare);

     
La administrare nu se folosesc recipienţi, linguriţe etc. din metal, deoarece alterează proprietăţile. 
     
Rezultatele excepţionale obţinute în ultimii ani prin administrarea lăptişorului de matca în diferite afecţiuni sunt datorate, în primul rând, schimbării opticii în ceea ce priveşte administrarea acestui produs. Până de curând, doza zilnică unanim acceptată din acest remediu era de 0,2 g, iar administrarea se făcea mai ales sub formă de pastile cu lăptişor de matca liofilizat (deshidratat) sau conservat în diferite forme. Aceste concepţii s-au schimbat total în ultimii ani, şi aceasta datorită unor cercetători cum ar fi dr. Shoei Furukawa şi dr. Noriko Hattori din Japonia, dr. Stefan Bogdanof din Elveţia şi, nu în ultimul rând, dr. Cristina Aosan din România. Aceşti medici au demonstrat, în primul rând, că până de curând, lăptişorul de matca a fost subdozat, cantitatea de 0,2 g pe zi fiind prea mică pentru a obţine rezultate terapeutice bune şi fiind, totodată, insuficient fundamentată ştiinţific. În prezent, se administrează cu succes şi, important, fără nici un fel de reacţii adverse, doze care pornesc de la 1 g (adică de cinci ori mai mari decât cele acceptate iniţial) şi ajung până la 5 g sau mai mult. Aşadar, pentru a obţine efectele terapeutice cu totul deosebite, se recomandă administrarea a 1-5 g pe zi de lăptişor crud de matca, în cure de 30-90 de zile, urmate de 10-30 de zile de pauză. (în cazuri excepţionale se pot administra doze mult mai mari din acest produs, dar pe perioade scurte şi cu pauze lungi între ele.) Lăptişorul crud de matca se ia pe stomacul gol, cu minimum un sfert de oră înainte de a mânca.








sursa internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu