joi, 9 iunie 2011

Si alte lucruri de aflat despre miere si albine!


 

 

Ce ar trebui sa stim despre miere!





Mierea de albine a fost primul aliment dulce descoperit si folosit de om inca din timpuri imemorabile. Documentele vechi spun ca mierea a fost folosita initial ca hrana, dar si in medicina si ritualurile religioase.

Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afectiuni gastro-intestinale, renale si respiratorii si pentru tratamentul ranilor.
 

Dioscoride trata plagile fistulizate folosind mierea in aplicatii locale si Pliniu recomanda mierea amestecata cu untura de peste la tratarea ranilor infectate.

Dupa consistenta, mierea este fluida si cristalizata sau zaharisita. Multe persoane cred ca mierea zaharisita nu este naturala. Toata mierea naturala se zahariseste, cu o singura exceptie: mierea de mana, provenita de pe alte parti ale plantei, in afara de flori.

Atentie! Mierea zaharisita nu se incalzeste, deoarece isi pierde o mare parte din vitamine si toate enzimele, putand deveni, in acelasi timp, toxica, prin acumularea de compusi nocivi.

Mierea monoflora, provenita integral sau in parte din nectarul florilor unei singure specii, (tei, salcam, floarea soarelui sau menta) este mai cautata si mult mai scumpa. Consumatorii cauta si cumpara, pentru parfum si gust deosebit, mai ales miere monoflora.

Stuparii stiu insa ca cea mai buna miere este cea poliflora, provenita din prelucrarea unui amestec de nectar de la florile mai multor specii de plante.
 

Mierea de fan, de exemplu, cuprinde in compozitie nectar adunat de albine de la mai mult de 60 de TIPURI DE PLANTE.

Medicina populara : mierea de albine, o minune de medicament

Niciuna dintre credintele si superstitiile afro-americanilor nu poate fi mai relevanta sau mai acceptata de alte culturi decat puterea de vindecare a mierii de albine si "puterile magice ale albinei", micuta Apis meliphera.

Mierea e un lichid vascos, produs de albine, prin extragerea esentelor din nectar si polen, fiind un amestec foarte complex.

Mierea contine fructoza, glucoza, acizi organici, vitamine, minerale, apa si pigmenti vegetali, depinzand de provenienta ei.

Observatii facute de-a lungul generatiilor, inca de cand traiau ca oameni liberi in Africa natala, i-au convins pe semenii lor ca albina are "puteri magice": mierea nu se strica niciodata. Se poate cristaliza, dar nu se strica. 

Adevarul e ca albinele cultiva o anumita tehnica prin care mierea primeste caracteristici antibiotice. E vorba de unul dintre cei mai buni conservanti de alimente, "inventat" de
albine: sulfaminolul. De asemenea, previne infestarea mierii de albine cu ciuperci si bacterii din familia drojdiei de bere.

Stiti ca!

Vindecatorii din comunitatile afro-americane folosesc puterea data de Dumnezeu albinelor pentru a vindeca o gama variata de maladii, de la anemie la zoonoze (boli transmise de la animale).

Copiii nou-nascuti, debili, cu mame fara lapte sunt pusi la o dieta de miere cu lapte si amidon din porumb. Zaharul si restul nutrientilor din miere sunt suficienti sa le asigure o crestere rapida pana ajung sa manance legume.



 

In general, mierea de albine este un amestec din mai multe tipuri de miere care sunt realizate conform unor norme tehnologice, in conditii de siguranta. Rezulta o miere standardizata cu aroma si gust placut si proprietati constante.

Mierea contine peste 400 de substante organice. In principal apa si zaharuri (fructoza, glucoza, maltoza, zaharoza), precum si vitamine, (in principal complexul B si, in cantitati mai mici, vitaminele C, A, D si K), minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, la care se adauga cantitati mici de seleniu, crom si iod), enzime care, toate dau valoarea incredibila a acesteia. 

In fiecare regiune geografica se pot produce unul sau mai multe tipuri de miere in functie de vegetatia locala, miere care intra in categoria "miere dintr-un singur tip de floare", cu gust, culoare si aroma specifica, scrie Bee Honey . Exista miere de eucalipt, miere de flori de avogado, miere de flori de portocal, miere de lavanda sau miere de flori de piersica si inca multe altele, in functie de clima si regiune. 



Mierea "dintr-o floare" este in 95% preparata dintr-un singur tip de polen, diferenta fiind polen din alte tipuri de flori, ceea ce da amprenta geografica a mierii respective, dupa care specialistii pot identifica locul in care s-a aflat stupina. 

In Romania nu exista foarte multe tipuri de miere mono-flore. Si oricum cantitatile de miere "dintr-o floare" sunt, in general, reduse.


Mierea de albine monoflora si puterile ei tamaduitoare

Pana la descoperirea zaharului din trestie si sfecla, mierea de albine s-a folosit nu numai in alimentatie, ca hrana, bautura si conservant, ci si in medicina si ritualurile religioase. 

Mierea de albine a fost primul aliment dulce folosit de om, dintotdeauna fiind pretuita pentru numeroasele sale calitati nutritive si terapeutice. 

Dupa plantele de la care albinele au adunat nectarul, mierea este monoflora si poliflora. Mierea monoflora provine integral ori in cea mai mare parte de la o singura specie de plante si asa putem vorbi despre mierea de salcam, de tei, rapita, floarea soarelui. 

Mierea din flori de tei este unul dintre cele mai apreciate produse in toata lumea. Are o puternica aroma de tei, ca un parfum proaspat, reflexe galben-aurii, uneori si verzui, si este fluida. Mierea de tei are o puternica actiune antibacteriana la nivelul cailor respiratorii. 

Mierea de tei se recomanda pentru calmarea tusei, tratarea bronsitei si, combinata cu lapte, pacientilor tuberculosi. Avand un efect calmant, ca si ceaiul facut din flori de tei, mierea de albine se recomanda persoanelor care sufera de insomnie. Inainte de culcare, se poate bea o cana de lapte cald sau un ceai din flori de tei indulcit cu miere de tei. 

Mierea de salcam are un continut mai mare de fructoza decat alte sortimente. Este un tonic general si se foloseste pentru calmarea tusei, in nevroze, gastrite ori ca aliment care intareste sistemul imunitar, de aceea nu ar trebui sa lipseasca din nici o camara.


 


STIATI CA?...

Fosilele dovedesc ca albinele au in spate cel putin 150 de milioane ani de evolutie. Nu se stie insa in urma cu cat timp oameni au descoperit comoara ascunsa in stupi lor. Exista picturi, in pesterile din Spania, care arata ca acum mai bine de 7.000 de ani, omul descoperise apicultura si manca miere.

Toata lumea stie ca mierea are doar calitati si aduce doar beneficii organismului, scrie Yahoo green. Mierea este folosita ca indulcitor dar si ca medicament. Candva a fost oferita ca jertfa zeilor si folosita ca moneda de schimb. Este un simbol al iubirii. Legenda spune ca zeul Cupidon isi inmuia sageata in miere, inainate de trage spre inimile muritorilor.
 

Mierea poate vindeca durerile din gat, ajuta la raceala, calmeaza tusea, ulcerele gastrice, arsurile si ranile. In forma naturala este bogata in minerale, vitamine, enzime, aminoacizi si carbohidrati. Toate aceste calitati sunt distruse de caldura, astfel ca mierea nu poate fi tratata termic, pentru ca isi pierde proprietatile. Caldura transforma moleculele de miere intr-un "lipici" care adera la membranele celulare si care poate fi toxic.
 

Sase milioane de flori, pentru un kilogram de miere

Pentru a face jumatate de kilogram de miere, un roi de albine zboara aproximativ 20.000 de kilometri si culege polenul din circa 6 milioane de flori.




sursa internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu