luni, 6 iunie 2011

STUPUL,FABRICA DE MIERE,POLEN ,PROPOLIS,LAPTISOR DE MATCA....


Apiterapia, produsele stupului folosite in tratamentele naturiste:

       miere, polen, propolis, lăptişor de matcă





Mierea este rezultatul unui proces complex de transformare a polenului sau manei (materia prima) de catre albine, într-un produs cu resurse nutritive de exceptie, cu o compozitie complexa, socotita o solutie concentrata de zaharuri simple, direct asimilabile (glucoza si fructoza). Astfel, mierea este apreciata ca un aliment prin excelenta energetic.

Polenul este o pulbere de obicei galbenă, constituită din grăuncioare microscopice, ce sunt amplasate, în săculeţi, pe vârful (anterele) staminelor, care constituie partea reproducătoare masculină a florii. Polenul mai este definit şi ca o pulbere galbenă produsă de staminele fanerogamelor, celulele reproducătoare masculine. Este o substanţă ce se găseşte în florile care au înflorit sau sunt îmbobocite, dar pe cale să se deschidă. Acesta este polenul brut în starea lui naturală. Valoarea terapeutică şi nutriţională a acestuia este relativ scăzută, şi nu face obiectul acestei pagini. Ceea ce ne interesează în mod deosebit este polenul recoltat de albine.







Propolisul este marea speranta a farmaciei moderne, care are drept obiectiv prepararea de principii active suta la suta compatibile cu sistemul de aparare si protectie al organismului uman. Este  speranta de a produce medicamente cu adevarat performante în tratarea cancerului în general. Cercetatorii care studiaza albinele au constatat ca stupul este habitatul cel mai steril datorita propolisului.
      Remedii naturiste pe baza de propolis si aplicarea acestora în tratamentele afectiunilor sunt  cunoscute si folosite de peste 5.000 de ani. 

Lăptişorul de matcă este un produs de secreţie al glandelor hipofaringiene ale albinelor lucrătoare tinere, albinele doici. Acest produs este folosit pentru hrana larvelor şi a mătcii. Este folosit imediat după secreţie fără să fie depozitat. Din acest motiv, lăptişorul de matcă nu este un produs apicol tradiţional. Perioada în care recoltarea devine posibilă este în cursul creşterii mătcilor, când larvele destinate să devină regine sunt hrănite cu lăptişor de matcă. Datorită faptului că aceste larve nu pot consuma toată această hrană, pe măsură ce este secretată, surplusul se acumulează în botci, de unde este recoltată.

Trituratul larvar de albine (Apilarnilul) - este materia primă pentru prepararea de suplimente nutriţionale şi medicamente. Este obţinut prin recoltarea conţinutului celulelor de trântori la vârsta de 7 zile (a 10-a zi de la depunerea oului) şi a substanţelor nutritive ce există în acestea, conţinut ce este triturat, omogenizat şi ulterior liofilizat, pentru a fi conservat şi apoi utilizat.
   

Veninul de albine este un produs biologic propriu albinei si nu intra în categoria principiilor active transmise de plante asa cum sunt mierea, polenul sau propolisul. El este depozitat într-o vezicula speciala a albinelor si reprezinta un produs de secretie glandulara, care este eliminat pentru protectie în caz de pericol, fiind un act reflex de autoaparare.
      Cantitatea de venin pe care o poate elimina la o întepatura o albina cu glanda de venin normal dezvoltata este de circa 0,3 mg venin lichid, corespunzând la circa 0,1 mg substanta uscata.

Ceara de albine este secretată de albinele în vârstă de circa 14 zile care este staţionară până în a 19 zi, când încep să părăsească stupul pentru cules. Din acest moment glandele cerifere încep să se atrofieze, producţia de ceară scăzând în intensitate până la moartea albinei.







SURSA INTERNET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu