joi, 26 ianuarie 2012

VIN DE MACIESE sau DIN FRUCTE DE PADURE


Pentru a prepara acest sortiment de vin-

Ai nevoie de:
- 1 kg de fructe zdrobite
-1 kg de zahar
- 10 g drojdie
-5 litri de apa.
Se pun intr-un vas timp de 7 zile agitand des. Dupa aceasta perioada se va pune un dop care are un furtun de cauciuc introdus in el. Capatul furtunului de cauciuc se pune intr-un borcan cu apa. Se lasa cat timp fermenteaza 5-6 saptamani sa fermenteze.
Dupa fermentare se va scoate cu grija uleiul de la suprafata fiind foarte util la multe tratamente. Vinul se trage apoi cu un furtun intr-un vas mai mic si se umple pana la gura, sa nu mai ramana aer. Se pune un dop care se pune ceara sau se parafineaza. Se tine timp de 30 de zile cand se mai filtreaza o data luandu-se de pe depunerile care s-au asezat la fundul sticlei. Se pune in sticle si se parafineaza sau se astupa cu o pelicula de ceara. Este un vin foarte bun la tratamente si totusi un vin gustos. Peste fructele din vas se mai poate pune zahar si apa si se mai face o data vin, insa nu medicinal ci pentru un vin de masa.
Vinul de macese
se poate prepara si din macese uscate. Se spala bine 1 kg de macese uscate si se pun intr-o damigeana. Se adauga 3 kg de zahar, 30-50 g de drojdie, 7 litri de apa fiarta si racita, sucul de la doua lamai si trei litri de vin rosu superior, Pinot Noir, Merlot sau Cabernet. Se astupa damigeana cu dop de fermentatie si se tine timp de 4-6 saptamani la o temperatura in jur de 20 de grade. In primele doua saptamani se agita usor. La sfarsit se filtreaza si se pune in alt vas tot cu dop de fermentatie. Se poate trage in sticle doar cand fermentatia s-a oprit complet.
Dopul de fermentatie se realizeaza cu ajutorul unui dop de pluta sau de cauciuc, a unui tub de sticla, a unui furtun si a unui vas cu apa. Se trece prin dop tubul legat la furtun, iar acesta se introduce in vasul cu apa. Dopul trebuie sa fie perfect etans. El este necesar pentru a permite gazelor de fermentatie sa iasa, altfel s-ar sparge vasul din cauza presiunii create, dar impiedica intrarea aerului care ar duce la otetirea vinului.
ALTA RETETA PENTRU O DAMIGEANA DE 50 L

NECESAR: 10kg macese, 12kg zahar, 35l apa Mod de preparare Macesele bine coapte, brumate sau nebrumate … apa si se toarna peste macese lasand un spatiu liber de … 18-20 grade celsius, ca…
Macesele bine coapte, culese toamna prin octombrie-noiembrie, brumate sau nebrumate, se spala de praf; daca sint curate, nu se spala, ca sa nu se indeparteze de pe ele drojdiile salbatice de fermentatie.Se trec prin masina de tocat carne, cite putine; avind multe seminte foarte tari, se trec mai greu.Ca sa se puna mai usor in damigeana, macesele tocate se aduna cu mina in cocoloase lunguiete. Zaharul se dizolva, pe foc, in 10 l apa, impreuna cu zeama de la o lamiie sau cu 2 linguri de otet de 9 grade (30 ml); siropul se fierbe, 10 minute ca sa se transforme in zaharuri simple apoi se raceste cu restul de apa si se toarna peste macese lasind un spatiu liber de 10 cm sub gitul damigenei ca sa aiba loc spuma care rezulta prin fermentare. Se astupa bine damigeana cu dop de fermentatie si se lasa la temperatura de 18-20 grade celsius, ca vinul sa fermenteze 6-8 saptamini sau chiar ma mult, fara alta drojdie, numai cu drojdiile salbatice din aer.Se agita zilnic, ca sa se amestece mereu boasca (semintele si cojile) care iese la suprafata. Cind se termina fermentatia, drojdia si semintele se lasa la fund si vinul se limpezeste.Dupa aceea se trage in damigene mai mici (filtrat prin tifon si vata), astupate cu dop de fermentatie, deoarece fermentatia continua incet, pina cind vinul se limpezeste.Acest vin, cind se invecheste (1-2 ani), are gust de vermut si culoare roscata-maronie. Contine multa vitamina C. Peste drojdia ramasa (cca 10 l) se mai pun 20 l apa in care s-au dizolvat 6 kg zahar (cu jumatate din cantitatea de lichid se fierbe zaharul, 10 minute, agitindu-l zilnic, cca 3-4 saptamini, pina cind se limpezeste si drojdia se lasa la fund, apoi se trage in damigene care se vor astupa cu dop de fermentatie.Reziduurile se pot adauga la materialul adunat pentru tuica.
VIN DE CATINA CU MACIESE.
Cantitati necesare:
1 kg fructe de cătină, 200 g măceşe, 1,7 kg miere, 10 gr. drojdie ,5 litri apă fiartă şi răcită.
          Preparare: fructele de cătină, recoltate IN LUNA   septembrie -octombrie, se strivesc, se pun în borcan odată cu măceşele, recoltate în aceeaşi perioadă, bine marunţite, se adaugă apa amestecată cu mierea de albine şi drojdia  se astupă bine şi se lasă la macerat 18-20 zile, la temperatura camerei. Când s-a oprit din fermentaţie, se pune în sticle.
Se administrează câte 1 păhărel dimineaţa şi la prânz, pentru stimularea poftei de mâncare. Este un bun vitaminizant. Nu se consumă după ora 14.00, fiind mai excitant decât cafeaua.
Pentru o mai bună valorificare a fructelor, li se mai adaugă aceleaşi produse, în aceeaşi cantitate. Se procedează ca mai sus, obţinându-se un vin mai slab, dar bun de consumat.
MAI PUTETI INCERCA SI…
Vin de porumbe,agrise,affine,coarne sau mure.



Este nevoie de 3 kg porumbe, agrise, afine, coarne sau mure; 3 1/2 l apa, 1 kg zahar, coaja de scortisoara, cuisoara..
Se pun la fermentat intr-o damigeana sau in borcan de 10 l de sticla pentru muraturi se lasa 2 -3 saptamani pana ce fierberea inceteaza,se decanteaza dupa care se trage in sticle si se pastreaza la loc racoros.


sursa internet

Un comentariu: