vineri, 1 iulie 2011

Sti Cum se prepara uleiurile esentiale!

VARA e in toi ,plantele de leac se gasesc pretutindeni,DECI e timpul pentru preparat
ULEIURI  ESENTIALE!
Cele mai bune uleiuri sunt cele care au la baza uleiul de masline extravirgin ,uleiul de samburi de struguri,uleiul de susan,sau uleiul de floarea soarelui,
Puteti face singuri ori ce ulei essential, adaugand planta care doriti,vedeti retetele care urmeaza.

Ulei de roinita(sau lamaita)



Preparare: 6 linguri de planta uscata (maruntita) cu 250 ml ulei de floarea soarelui, se lasa la macerat 2 saptamani, se strecoara apoi se pune in sticla inchisa la culoare.
Este utilizat extern contra reumatismului, nevralgiilor, durerilor de cap.


Ulei de galbenele




Preparare: 6 linguri flori de galbenele uscate cu 250 ml ulei de masline (se mai poate folosi ulei de samburi de struguri sau ulei de susan), se las ala macerat 2 saptamani, se strecoara si se pune in sticla inchisa la culoare.
Este indicat pentru îngrijirea pielii uscate şi crăpate. Are efect hrănitor asupra pielii, stimulează circulaţia periferică şi poate fi folosit de asemenea în cazul varicelor, eczemelor, acneei şi arsurilor.


 Ulei de sunatoare



Preparare: flori de sunatoare culese pe soare cu ulei de floarea soarelui cat sa le acopere, se lasa la macerat 14 zile, apoi se fierbe in baie de abur cam jumatate de ora, se strecoara si se pune in sticla inchisa la culoare.
Este cel mai cunoscut şi mai eficient remediu pentru arsurile solare. 

Extern este utilizat pentru arsuri, chiar si solare, alergii, rani deschise, purulente, ulceratii invechite. Se aplica pe zona interesata, un strat subtire, de trei ori pe zi, in cazul ranilor, inainte de a aplica uleiul de sunatoare se spala bine rana.
Se utilizeaza si intern in cazuri de disckinezii biliare, hepatite acute si cronice, ulcer gastric, depresii, gastrita hiperacida, colita, diaree, enterita, colecistita. Cate o lingurita de trei ori pe zi, in ceai cald, de preferinta ininte de masa. 



Ulei de musetel
Preparare: flori de musetel (culese pe soare) cu ulei de floarea soarelui (sau masline) cat sa le acopere, se lasa la macerat 14 zile la cald, apoi se fierbe in baie de abur cam 30 min, se strecoara si se toarna in sticla inchisa la culoare. Se pastreaza la frigider. 

Este cea mai potrivită plantă pentru tratarea unor afecţiuni ale pielii la copii, cum ar fi eczemele, mâncărimile, arsurile. Antiseptic, antispastic, carminativ, stomachic, sudorific, antidesminoreic, antiinflamator (prin desensibilizarea organismului fata de histamina).

Extern este utilizat in vindecarea arsurilor si ranilor, masaje contra nevragiilor si a reumatismului articular, a membrelor paralizate, masaje de relaxare in depresii, hemoroizi, afte, stomatite, abcese dentare, eczeme umede, ulceratii, leucoree.Intern este folosit in cazuri de ulcer gastric, gastrita, meteorism abdominal, afectiuni hepatice, toxiinfectii alimentare, gripa, bronsita, infectii gastro-intestinale, colici intestinale. 


Ulei de menta




Preparare: 4 linguri frunze uscate si maruntite cu 250 ml ulei de floarea soarelui, se lasa la macerat 21 de zile, la cald, se strecoara si se toarna in sticla inchisa la culoare.
Extern se poate folosi pentru tratarea urticariei, combaterea reumatismului si tratarea ranilor.


Uleiul de cimbru 




Preparare: inflorescentele plantei se culeg la pranz, pe soare puternic, se pun in sticle, se acopera cu ulei de floarea soarelui. Se lasa 14 zile la soare sau la loc cald, se strecoara si se toarna in sticla inchisa la culoare. 
Extern se poate folosi pentru lovituri, scleroze multiple, paralizia membrelor, imbolnaviri ale muschilor, reumatism. Se maseaza locurile bolnave cu ulei de cimbru. 



Ulei de lavanda




Preparare: 3 linguri lavanda uscata cu 250 ml ulei de floarea soarelui, se lasa la macerat la soare sau intr-un loc calduros, dupa care se strecoara, apoi se adauga alte 3 linguri de lanada, se mai lasa 5 zile, se strecoara si se toarna in sticla inchisa la culoare. Antiseptic, antidepresiv si sedativ, se utilizeaza extern pentru masaj.


Ulei de catina
Pentru uleiul de catina am gasit trei retete
1 - se iau 2 pumni de boabe de catina uscata peste care se toarna 500 ml ulei de masline, se lasa la macerat 14 zile, la cald, se strecoara si se toarna in sticla inchisa la culoare.
                                   



sau
2- Peste 150 gr fructe proaspete, maruntite, se toarna 150 ml ulei de floarea soarelui (sau ulei de masline), se lasa 21 de zile la macerat la temperatura camerei, apoi se zdrobesc boabele, se pun inapoi in ulei si se mai lasa 2 zile la lumina, intr-un loc racoros. Partea limpede de deasupra e uleiul, iar ce ramane se pune la uscat si se pot prepara infuzii vitaminoase.






Spor la treaba!
Sursa internet

7 comentarii:

  1. Te-am gasit intamplator si multumesc pentru toate informatiile atat de utile ! Intrebare : uleiul de menta se poate face sidin frunze proaspete ? Daca da, atunci se poate aplica aceeasi procedura ? Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună ziua, super faine informatiile de pe acest blog. Va rog, se poate si pt ulei esential de busuioc si rozmarin?
    Multumesc in avans!
    Sănătate că-i mai bună decât toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua, mă puteti ajuta cu un raspuns la prb.de mai sus? Adică, prepararea uleiului esential de rozmarin.
      Multumesc in avans!

      Ștergere
  3. la imaginea de cimbru ai pus busuioc !!!??

    RăspundețiȘtergere
  4. la imaginea de cimbru ai pus busuioc !!!??

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. nu este corecta informatia!!! in acest blog autoarea descrie prepararea uleiurilor infuzate simacar de ar fi corecte acele informatii!!! la soare arzi tot tot! singurul ulei care se pune la soare e cel de sunatoare... cantitatile nu sunt corecte... se umple borcanul 3/4 cu planta uscata si se acopera cu ulei. se tine la intuneric cel putin 40 de zile dupa care se strecoara. uleiurile esentiale se obtin prin distilarela abur... si ar fi de ajutor si cunoasterea limbii romane ;) imi imaginez ca va fi sters comentariul meu in modul cel mai democratic cu putinta...

    RăspundețiȘtergere