sâmbătă, 27 august 2011

TINCTURI DIVERSE ,PREPARARE ,INDICATII


 TINCTURA DE CIMBRU

se prepara cu inflorescente culese in soarele amiezii. Se umple o sticla pana la gat, fara a se indesa, se toarna rachiu de fructe de 350-400 si se lasa la macerat la soare timp de 14 zile. Cu aceasta tinctura se vor trata, prin frectii, copiii slab dezvoltati dar si bolnavii de scleroza in plagi multiple.

 TINCTURA DE COADA CALULUI:

10 gr de planta se lasa la macerat cu 50 ml rachiu natural de fructe timp de 14 zile, la soare sau alta sursa de caldura, agitand zilnic. Se pot trata picioarele care transpira (hiperhidroza plantara), prin frectii. Se recomanda si a se bea zilnic, dimineata pe stomacul gol, 1 ceasca cu ceai de coada calului. Se mai pot face bai la picioare cu ceai din aceeasi planta. Pe timpul tratamentului se tine o dieta cu sucuri de fructe si zarzavaturi, timp de 2 luni, dimineata se face o clisma cu 2 l infuzie calduta de musetel, se bea zilnic 3×50 ml suc de orz verde, sau seva de mesteacan. Se face o cura cu boabe de ienupar. Este recomandata baia vitala, timp de 25 minute, o baie de abur a picioarelor, urmata de dus rece, sau baie alternanta de picioare. Pentru persoanele care suporta, se face baie rece la picioare timp de 15 minute, de 2 ori pe zi, in solutie de apa cu otet de mere in parti egale. Tinctura suedeza are efecte benefice, daca se tin talpile picioarelor intr-un vas cu tinctura in cantitate necesara sa asigure un contact intim cu toata suprafata piciorului, timp de 15 minute. Ciorapii si incaltamintea se pudreaza cu oxid de zinc.

. TINCTURA DE COADA SORICELULUI:
florile culese in soare se introduc, fara a se indesa, intr-o sticla, pana la gat, se toarna deasupra tuica de fructe de 400, se lasa la macerat 15 zile la soare sau in apropierea unei surse de caldura. Planta are o influenta pozitiva asupra maduvei osoase, stimuleaza hematopoeza (formarea sangelui), asupra osteoporozei, hemoragiei pulmonare, cancerului pulmonar.
.
 TINCTURA DE GALBENELE:
se pune un pumn de flori in 1 l tuica de 400, se lasa la soare 2 saptamani la macerat, agitandu-se zilnic. Diluata cu apa fiarta, este foarte potrivita la compresele preparate pentru rani, contuzii, hematoame, rupturi musculare, ulceratii purulente sau de natura canceroasa, pentru rani deschise din cauza escarelor, pentru umflaturi, abcese, pustule.

. TINCTURA DE LEURDA:
frunzele sau bulbii taiati marunt se introduc intr-o sticla pana la gat, fara a se indesa, se toarna tuica de fructe de 400, se lasa 2 saptamani la macerat la soare, agitandu-se zilnic. Se beau de 4 ori pe zi cate 10-15 picaturi in putina apa. Ajuta la o memorie excelenta, previne arteroscleroza si alunga multe alte afectiuni si indispozitii..
TINCTURA DE NUCI:
se prepara din 20 de nuci verzi taiate in sferturi si introduse intr-o sticla cu gat larg, se toarna deasupra 1 l de tuica de fructe de 400, in asa fel incat sa acopere nucile cu un strat gros de 2-3 degete. Sticla bine astupata se lasa la macerat 2 saptamani la soare, apoi se strecoara si se introduce intr-o sticla. Se poate obtine un lichior de nuci verzi daca se adauga 2-3 cuisoare, 1 bucata de scortisoara, 1 baton de vanilie, coaja spalata, netratata cu substante chimice a unei jumatati de portocala, 500 gr zahar se fierb in 1 l de apa, se lasa sa se raceasca si se toarna peste tinctura filtrata. Tinctura de nuci este indicata pentru a curata stomacul, ficatul si sangele, inlatura hipotonia stomacului si colita de putrefactie, este un remediu contra sangelui ingrosat.
 TINCTURA DE ROSTOPASCA:
. Rostopasca este un leac in bolile hepatice grave, curata sangele si ficatul de toxine, are o influenta buna asupra metabolismului, este folosita cu succes in afectiunile biliare, renale si hepatice.
 TINCTURA DE SUNATOARE:
se prepara din 2 maini cu flori culese la soare, care se pun in 1 l rachiu de 400, se lasa 21 zile la soare sa se macereze, agitandu-se zilnic, se strecoara, se pune in sticle bine infundate, la frigider. Are efect benefic in bolile de nervi, nevroze, astenie insotita de insomnii. Extern este folosita ca frectie, iar intern se iau 10-15 picaturi o data pe zi intr-o lingura cu apa.
 TINCTURA DE TATANEASA:
se spala radacina de tataneasa, se curata cu o perie, se taie marunt, se introduce intr-o sticla fara a se indesa, se toarna rachiu  400ml, se lasa la macerat la soare timp de 2 saptamani, se agita zilnic, se strecoara si se pastreaza in sticle bine acoperite. Este indicata pentru afectiuni ca: reumatism, inflamatii articulare, sub forma de frectii.
. TINCTURA DE TRAISTA CIOBANULUI:
planta proaspata, cu flori, frunze, tulpina si pastai, se taie marunt si se introduce in sticla, se toarna deasupra rachiu de fructe de 400, se lasa la macerat la soare timp de 2 saptamani, se strecoara si se tine in sticle bine astupate, la frigider. Se foloseste sub forma de frectii in atrofia musculara. Este indicata in relaxarea sfincterului, prolaps intestinal, iar intern se foloseste ca adaus in ceai de cretisoara.
. TINCTURA DE URZICA:
radacinile scoase din pamant primavara sau toamna se spala cu o perie si se taie marunt. Se introduc intr-o sticla, se toarna rachiu, se lasa la macerat la soare timp de 2 saptamani, agitandu-se zilnic. Se strecoara si se pastreaza in sticle bine infundate, la frigider. Se poate folosi ca frectii impotriva caderii parului si a matretii, in arterite, afectiuni reumatice, sciatica.
 TINCTURA DE VENTRILICA:
2 maini de planta inflorita si taiata marunt se pun in 1 litru de rachiu de 400, se lasa la macerat 2 saptamani la soare. Se foloseste extern ca frectie, iar intern se iau de 3 ori pe zi cate 15 picaturi in apa sau ceai. Se trateaza: reumatismul, artrita, arteroscleroza, concentratia crescuta a colesterinei in sange, pruritul senil etc.
TINCTURA DE TALPA GASTEI
Actiuni: Intern: antiasmatic (împiedica aparitia senzatiei de sufocare), antidepresiv, astringent, calmant cardiac, calmant gastric, calmant general, cicatrizant, diminueaza starile de excitatie cerebrara, expectorant, hipotensiv (actioneaza mai degraba în sens reglator), relaxarea vaselor sanguine care alimenteaza cordul si într-o anumita masura a cordului în sine, tonic cardiac, tonic general, uterotonic (favorizeaza tonifierea uterului), vasoconstrictor periferic. Extern: antiinflamator, antiseptic, astringent si cicatrizant, regenerativ epitelial.
Indicatii: Intern: amenoree (absenta sau întârzierea patologica a menstruatiei), aritmie cardiaca de origine nervoasa, astm, bronsita, colita de fermentatie, crize astmatice care apar pe fond de stres, depresie însotita de anxietate, digestie dificila, dismenoree (ciclul menstrual neregulat si/sau dureros), distonie neurovegetativa, hipertensiune arteriala, ischemie cardiaca (atât forme dureroase cât si nedureroase), prolaps si atonie uterica, gastrita hiperacida pe fond de stres, reumatism, tulburari de menopauza,. Extern: arsuri, contuzii, dureri de spate (cataplasma sau unguent pe locul afectat), febra tifoida (se pun cataplasme pe ceafa si talpi), prolaps uterin, rani, reumatism.
Contraindicatii: Nu se cunosc.

TINCTURA DE TRAISTA CIOBANULUI
Mod de preparare: planta întreaga (tulpina, frunze si flori) se toaca marunt si se pune într-o sticla de 1 litru (pâna la gât), acoperindu-se cu rachiu 38-40%. Se pune la soare timp de 2 saptamâni, agitându-se permanent. Se strecoara si se pune în sticle de culoare închisa.
Bolile care le vindeca: îmbolnaviri ale muschilor, lenevirea sfincterului si a muschilor care închid traiectul urinar si vaginul, cadere de intestine.
Posologie: 20-40 picaturi în jumatate pahar de apa, seara înainte de culcare.
traista-ciobanului (esenta) (Capsella bursa pastoris)

În tratarea impotentei. (Vezi si brânca-ursului)
Mod de preparare: Plantele de traista-ciobanului culese proaspat, se spala bine, se maruntesc si se introduc într-o sticla. Se toarna alcool rafinat de 38-40 grade si se lasa doua saptamâni la loc calduros.
Extern: se frectioneaza zona abdominala de câteva ori pe zi, pâna când „ratarile” dispar sau macar se raresc.

TINCTURA DE TREI FRATI PATATI
Actiuni: Intern: antialergic, antiasmatic, catalizeaza eliminarea produsilor de dezasimilatie, colagog, depurativ, diuretic, emetic (vomitiv), expectorant, fluidifica secretiile bronsice, laxativ, stimulent al activitatii rinichilor, sudorific.
Indicatii: Intern: acnee juvenila, acnee rozacee, alergie de diverse etiologii, astm, boli respiratorii cronice, bronsita asmatiforma, bronsita si astm alergic, bronsita tabacica, ciroza, constipatie cronica, constipatie, deficiente imunitare, dermatoze rebele la alte forme de tratament, dezintoxicarea organismului în curele naturale, edeme asociate bolilor cardiovasculare, furunculoza, guta, hemoroizi, hepatita (adjuvant), insuficienta renala, intoxicatii diverse, predispozitie la raceli si gripa, psoriazis, reumatism degenerativ, rinita alergica, rino-sinuzita, scleroza multipla si tumori benigne (adjuvant), tabagism, tuberculoza cutanata (adjuvant), varice.
Contraindicatii: NU se cunosc.

TINCTURA DE VALERIANA


Mod de preparare: Radacina uscata se zdrobeste marunt în piua sau cu râsnita electrica de cafea, dupa care se pune într-un borcan pâna se umple 3/4 , iar restul se completeaza cu rachiu. Se lasa 3 saptamâni la macerat, dupa care se strecoara. Se tine în sticlute mici închise la culoare.
Bolile care le vindeca: hipertensiunea, insomnia (da un somn profund, fara a da senzatia de somnolenta matinala pe care o dau somniferele de sinteza), palpitatii cardiace, starile de nervozitate, tulburarile de menopauza.
Posologie: se iau 20-40 picaturi în jumatate pahar cu apa, seara înainte de culcare.



surse internet

3 comentarii:

  1. As avea nevoie de un raspuns cat mai curand.Daca imi prepar tinctura si o folosesc pentru uz extern,este vreo problema daca pun alcool sanitar(spirt medicinal)? din ce am mai citit pare e fi ok metoda dar o femeie mai in varsta a spus ca nu e bine.Deja mi-am preparat-o,sta la macerat si vreau sa stiu daca e in regula sa o folosesc pentru uz extern.

    RăspundețiȘtergere
  2. Scuze,abia azi am intrat si am verificat mesajele.Spirtul medicinal nu este indicat la prepararea tincturilor nici macar pentru uz extern.Pot aparea reactii ale pielii de la eritem (inrosire)la iritatii mai pronuntate.Cel mai bun este alcoolul dublu rafinat 90%pentru uz intern sau rachiul de cereale pentru uz extern

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua...am si eu o intrebare ..alcoolul de 40 de grade (palinca) este bun la tincturi...de cimbru?..

    RăspundețiȘtergere