duminică, 3 iulie 2011

MERELE,OTETUL DE MERE SI SANATATEA

Marul 


are o istorie indelungata – citim despre el in Biblie precum si in alte carti religioase, simbolismul sau fiind prezent si in multe povesti si legende, il gasim chiar si in ritualuri. Este cunoscut inca din epoca de piatra cand constituia o importanta componenta a hranei zilnice. Romanii sunt cei ce l-au raspandit in Europa. Cel mai adesea este considerat doar un aliment, dar are este un foarte bun remediu natural cu mari proprietati vindecatoare. Plinius cel Batran il recomanda ca remediu in bolile de stomac, iar mai tarziu calugarita Hildegard von Bingen recomanda marul in migrene, dureri de ficat si splina.
Cea mai importanta substanta activa din mar este pectina, un tip de zahar cu structura micromoleculara, care in stare pura are o multitudine de intrebuintari, de la gelatina alimentara pana la medicamente.
Pectina – o substanta pe care  o folosesc parintii, atunci cand rad mere pentru copii suferinzi de stomac sau intestine. Dupa radere merele trebuie lasate sa stea putin la aer, pana se coloreaza in maroniu. Culoarea bruna apare sub actiunea oxigenului din aer si indica formarea pectinei. Merele astfel preparate ne ajuta in: diaree, gastrita sau colita, eruptii aparute pe piele, contra acneei si pentru cicatrizarea ranilor. Contra acneei se fac aplicari cu mere rase.
Un tratament naturist eficient, din batrani, pentru tromboflebita – se rad mere fainoase moi (au un continut ridicat de pectina), se amesteca cu rachiu de cirese si se fac aplicatii pe locurile afectate de tromboflebita. Aplicatiile se fac cel putin timp o saptamana, zilnic, pentru a avea rezultate.

Marul – remediu natural

Marul se utilizeaza ca si remediu sub mai multe forme:
·                                 Mere fermentate – sunt merele care dupa un anumit timp de depozitare fermenteaza si capata o culoare bruna se pot intrebuinta zdrobite, sub forma de cataplasme, la escare si tromboflebite, ca si la degeraturi si arsuri.
·                                 Merele proaspete – pentru intestin lenes, in insuficienta hepatica sau renala, in obezitate si diabet, merele constituin un adjuvant de nadejde.
·                                 Mere coapte – sunt un adjuvant pretios cand tratam guta si  afectiunile reumatice. Sunt deosebit de eficace si in tratamentul raguselii.
·                                 Sucul de mere – este un alt tratament naturist, foarte pretuit odinioara, fiind un tonic general si un detoxifiant. La fel ca si alte remedii nu prea a rezistat probei timpului desi poate fi de un real folos in boli de piele, guta si afectiuni reumatice.
Anemia - o reteta din batrani: infigeti seara zece cuie de otel intr-un mar, iar dimineata le scoateti si mancati marul, pe stomacul gol.
Frumusete - masca cu mar curata pielea si ii reda elasticitatea. Se zdrobesc doua mere pana se obtine o pasta, se amesteca cu apa de trandafiri sau de flori de portocal si se intinde in strat subtire pe fata. Dupa 15-20 minute se spala fata cu apa calduta. Se foloseste mai ales pentru tenurile grase si impotiva acneei.
Marul salbatic sugereaza puritatea fizica, sufleteasca si mentala. Oamenilor obsedati de murdarie si de infectii, care au tendinta maniaca de curatenie si de a se spala tot timpul li se recomanda terapia cu ulei esential de flori de mar salbatic (maces
 E bine să consume macar câte un măr pe zi.Nu degeaba se spune ca cine mananca mere tine DOCTORUL la distanta!
1. Te ajută să mănânci mai puţin
Mărul, datorită consistenţei, oferă organismului saturaţie. Mărul are în compoziţie fibre care înseamnă 20% din aportul de care are nevoie un om pe zi. Mai mult, mirosul merelor menţine cantitatea scăzută de zahăr din sânge şi insulina, în acest fel te simţi mai mult timp sătulă şi astfel mănânci şi mai puţină mâncare.
2. Respiri mai bine
Mamele care au consumat mere atunci când au fost gravide au copiii mai puţin expuşi riscului de a face astm sau de avea respiraţie greoaie la vârsta de 5 ani, aşa cum spun anumiţi cercetători. Fructele menţin sănătatea plămânilor adulţilor, reducându-se riscul de astm, cancer la plămâni sau diverse afecţiuni respiratorii.
3. Reduce colesterolul
Pentru că merele conţin pectină (o fibră) şi polifenoli (antioxidanţi puternici), merele pot reduce nivelul colesterolului din sânge şi înlătură colesterolul “rău” care este cauza blocării arterelor. Pentru a beneficia din plin de efectele pozitive ale merelor, nu îi lua coaja, pentru că aceasta are de şase ori mai mulţi antioxidanţi decât miezul.
4. Luptă împotriva cancerului
Studii medicale relevă faptul că anumite componente conţinute de mere luptă împotriva înmulţirii celulelor cancerigene, atunci când mărul se consumă cu coajă cu tot. Dacă mănânci mai multe mere pe zi, îţi reduci cu mult riscul de a avea cancer de diverse moduri: esofag, de colon, cancer la sân, ovarian, de prostată şi altele, aşa cum susţin anumiţi cercetători italieni.
5. Te ajută să ai o minte mai ageră
Acetilcolina este o substanţă care ajută la o transmitere eficientă a mesajelor dintre celulele nervoase, merele îţi menţin mintea ascuţită, chiar şi la vârste înaintate, îţi conferă o memorie mai bună şi chiar micşorează riscul apariţiei maladiei Alzheimer.


OTETUL DE MERE!











Deoarece contine minerale vitale intaririi organismului, cum ar fi potasiul, calciul, magneziul, fosforul, sodiul si fierul, trateaza numeroase afectiuni ale sistemului digestiv si circulator.

Pana acum nu s-au inregistrat efecte adverse ale consumului moderat. Totusi, o administrare improprie, in cantitati mari, dauneaza sanatatii orale. Dintii se ingalbenesc si devin mai sensibili la rece, cald sau dulce. Tocmai de aceea se administreaza numai diluat in apa sau suc natural.

Otetul de mere se obtine din fructele verzi, coapte, taiate felii si lasate sa fermenteze. Produsul care se gaseste in magazine contine si alte minerale si enzime, obtinute strict din modul de prelucrare. 

Se poate obtine si in casa




Din acest motiv, specialistii in medicina naturista recomanda obtinerea lui in casa, pentru a avea un nivel corespunzator al aciditatii. 

Este considerat un antibiotic natural, pentru ca trateaza eficient infectiile. Normalizeaza nivelul colesterolului si este un bun remediu impotriva alergiilor de orice tip.

Otetul de mere trateaza si acneea, epuizarea musculara dupa antrenamentele fizice, imbunatateste digestia si intareste sistemul imunitar.

Afectiuni tratate cu otet de mere

Nutritionistii recomanda otetul de mere si pentru tratarea obezitatii. Unii specialisti cred ca el actioneaza strict asupra grasimilor din organism, prin reducerea lor drastica. 

Altii cred insa ca eficienta dietei cu otet de mere consta in accelerarea metabolismului si functionarea corecta a organelor interne.

Specialistii recomanda consumul regulat, la fiecare masa, iar fiecare pahar de otet de mere trebuie diluat in apa. 

Este eficient si pentru indepartarea respiratiei urat mirositoare. Prin actiunea sa antibacteriana de la nivelul cavitatii bucale, tratamentul cu otet de mere este perfect pentru recapatarea respiratiei proaspete.

Bun si pentru piele

Infectiile pielii, tenul acneic si celulita isi gasesc remediul in tratamentul cu lotiunile naturale din otetul obtinut in casa. Zonele afectate trebuie masate in fiecare seara, inainte de culcare, iar dimineata se indeparteaza de pe piele cu apa rece.

Constipatia, gazele stomacale si durerile asociate ulcerului dispar prin tratamentul cu otet de mere. Se bea de trei ori pe zi, inainte de fiecare masa si poate fi diluat atat cu apa, cat si cu suc natural de citrice. 

Tot in acelasi mod se trateaza si diareea, prin actiunea antibacteriana rapida. Otetul de mere calmeaza iritatiile colonului si are rol protector asupra mucoasei stomacale.

Specialistii recomanda si diabeticilor consumul de otet de mere deoarece normalizeaza glicemia. In acest caz, se bea inainte de fiecare masa consistenta. 

Poti sa faci in casa otetul de mere cu miere!
 Cum se prepară oţetul de mere cu miere. Resturile rămase după ce au fost stoarse merele sau mere date pe răzătoare se pun într-un vas emailat sau din sticlă şi se acoperă cu apă fierbinte (0,5 l de apă la 0,4 kg mere). După aceea, se adaugă 100 g de miere, 10 g drojdie şi 20 g pâine neagră. Amestecul obţinut trebuie ţinut la temperatura de 20-30EC, într-un loc întunecat, astfel încât razele solare să nu participe la fermentare. Acoperiţi vasul cu un tifon şi, pentru a îmbunătăţi contactul cu aerul, din când în când amestecaţi conţinutul vasului cu o lingură din lemn. După 10 zile, puneţi tot amestecul într-un săculeţ din tifon şi stoarceţi-l. Sucul obţinut se mai strecoară încă o dată şi se adaugă 50-100 g de miere pentru fiecare litru, amestecând până când se dizolvă bine. Acoperiţi din nou vasul cu un tifon şi păstraţi-l la căldură, până când lichidul se opreşte din fermentat şi se limpezeşte. De obicei, oţetul de mere cu miere este gata după 40-60 de zile.

Otetul de mere folosit la masaj!
Pentru picioare frumoase si sanatoase maseazale cu otet de mere si miere de albine. Frectioneaza zilnic picioarele, dimineata si seara, de la glezne in sus, iar dupa un minut sau doua de masaj inveleste-le in prosoape de bumbac imbibate in otetul de mere. Tine picioarele intinse si putin ridicate o jumatate de ora. Masajul iti va stimula circulatia sanguina, eliminand senzatia de oboseala a picioarelor si varicele.
sursa internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu