sâmbătă, 30 iulie 2011

GALBENELELE FLORI DE LEAC


Galbenelele mai sunt denumite in popor: craite, ochii-galben, filimica iar in latina: Calendula officinalis.
Se recolteaza mai-septembrie, fara codite inflorite la maxim, pe timp insorit.
Galbenelele sunt o sursa importanta de saruri minerale, carotenoizi, vitamina C, si substante proteice.



Galbenelele sunt utilizate in:
·                                 ciclu menstrual neregulat;
·                                 degeraturi;
·                                 arsuri;
·                                 hemoroizi;
·                                 crestera imunitatii organismului;
·                                 tratamentul gastritelor hiperacide si a ulcerului gastric sau ulcer duodenal, datorita proprietatilor cicatrizante si calmante;
·                                 sub forma de unguent, planta este antiiritanta si stimuleaza circulatia sangelui la nivelul tesuturilor, grabind vindecarea ranilor, a arsurilor si a inflamatiilor dermice;

Tratamente naturiste pe baza de galbenele

Ulcer duodenal- se prepara infuzie din doua linguri de planta la 500 ml apa clocotita si se consuma impartita in doua doze de 250 mlfiecare, inainte cu o jumatate de ora de mesele principale.
Hemoroizi- se consuma  infuzie de galbenele si se fac si aplicatii locale cu planta oparita sau se ung cu alifie de galbenele. Tratamentul este de durata- nu va asteptati la rezultate peste noapte; acesti hemoroizi nu s-au format nici ei peste noapte.
Inflamatii ale gingiilor- se clateste gura cu infuzie de galbenele, apoi timp de o ora nu se consuma nimic.  Se poate folosii si tinctura de galbenele diluata in apa in loc de infuzie.
Dismenoree- prepara o tinctura astfel: 50 g de flori proaspete se pun intr-un borcan si se pune 100 ml alcool de 70 grade peste ele. Se inchide ermetic si se lasa o saptamana la macerat intr-un loc cald. Apoi se strecoara si se pune in sticlute si se pastreaza la loc racoros. Se ia de trei ori pe zi cate 30 picaturi de tinctura de galbenele, diluate in putina apa.
Arsuri, ulceratii, afectiuni ale ochilor- se amesteca 10 grame de tinctura de galbenele cu 90 grame de apa fiarta si racita si se aplica comprese pe locurile afectate.
Tinctura- se poate obtine din florile proaspate, culese pe timp insorit sau si din flori uscate de galgbenele care se introduc intr-o sticla de un litru, cu gura larga, peste care se toarna alcool pana se acopera florile. Sticla se aseaza in apropierea unei surse de caldura ori la soare unde trebuie sa stea 2 saptamani.
Acnee, cosuri, arsuri provocate de soare- alifia de galbenele este incredibil de buna pentru tratarea acestor afectiuni ale pielii. Aceasta alifie de galbenele are efect antibacterian, antiseptic si cicatrizant. Este, de asemenea, utila in cazul arsurilor provocate de razele puternice ale soarelui. Nu ezitaati sa o folositi pentru protejarea tenului in general, dar mai ales in sezonul rece- inmoaie pielea si o hraneste in profunzime, dar trebuie aplicata intr-un strat foarte subtire fiind deosebit de grasa. Alifia de galbenele este si un inlocuitor al strugurelului dar mai hranitoare si naturala fara conservanti si parfumuri.
Alifie de galbenele- se infierbanta 100 g de untura de porc (preferabil osanza) nesarata, peste care se pun 50 g de flori proaspete sau 20 g flori uscate, se lasa sa fiarba la foc mic. Se amesteca timp de 10 minute apoi se da tigaia la o parte si se lasa sa se macereze pana a doua zi cand se incalzeste din nou amestecul, se filtreaza printr-un tifon si se pune intr-un borcan, in care se stoarce si rezidul rezultat din firerberea in untura a plantei. Se aplica alifia, in straturi subtiri in zonele cu arsuri si degeraturi.
Perna de flori- se realizeaza simplu din flori culese pe timp insorit si puse la uscat undeva la umbra timp de 24 ore, dupa care se introduc intr-un saculet (pernuta) pe care il aplicam pe abdomen in cazul durerilor ulceroase, pe partea de jos a abdomenului pentru ciclu menstrual neregulat, pe mijloc in cazul durerilor renale, dar mai ales pe fata pentru tenul marcat de diferite spasme. Pentru ciclu menstrual neregulat concomitent se mai ia si tinctura de galbenele- cate 30 picaturi pe zi diluate in apa si impartite in trei doze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu