marți, 3 mai 2011

Curatenie de primavara cu plante de sezon detoxifiante!

Lasa roadele pamantului sa faca ,primavara pentru organismul tau cea ce faci tu an de an in propria casa!
Afla daca nu stiai ce verdeturi pe care le gasesti din belsug in gradina proprie sau in piata in acest sezon te te pot ajuta la curatarea organismului de toxinele acumulate pe timpul iernii.

Sunt verzi,sunt placute la gust,si ajuta la o mai buna funtionare a organismului!
Sunt fara doar si poate cele mai ieftine si sanatoase produse din acest sezon.Profita ,acum este  vremea lor multe dintre ele nu pot fi gasite decat in aceasta perioada a anului!


INAINTE DE A TRECE IN REVISTA ACESTE MINUNATII ALE PRIMAVERII VA INVIT LA O SALATA MINUNATA:


-Spanac,leurda,stevie,urzici, oparite si taiate marunt,usturoi verde,ceapa verde ,marar proaspat,sare ,suc de lamaie ,ulei=o garnitura exceptionala pentru carne de ori ce fel


-Salata verde,untisor,leurda,frunze de papadie,loboda,frunze de ridichi,ceapa verde,frunze de patrunjel,sare,zeama de lamaie,ulei=salata langa sau in loc de alta mancare!



Salata verde         



Contine saruri minerale (de iod, magneziu, fosfor, cupru, arsenic si zinc), dar si multe vitamine (A, B, C, D si E). Toate acestea dau organismului rezistenta la infectii si virusuri.
Datorita continutului ridicat de clorofila, salata verde are rol antianemic.
Contine aminoacizi si mucilagii care au un rol important in normalizarea digestiei si a tranzitului intestinal, fiind un real ajutor, pentru persoanele care sufera de constipatie.
In salata verde se mai gasesc substante chimice cu rol de hormon, de aceea salata este un sedativ excelent.
Consumata seara, ajuta la destresarea organismului si imbunatateste somnul.
In trecut era folosita impreuna cu semintele necoapte de dovleac pentru tratarea diferitelor boli, ca de exemplu sifilisul sau cancerul.
Mod de folosire: in salate, combinata cu alte legume de sezon - ceapa verde, leurda, ridichi, mancaruri, ciorba.
Daca vrei sa slabesti, poti incepe masa cu o salata verde, are putine calorii si face mancarea mai satioasa.
Sfatul specialistului: rupe salata cu mana, nu o taia. In felul acesta se i pastreaza mai bine proprietatile.


Urzicile









Sunt bogate in substante de natura glucidica: amine, steroli, ulei volatil, substante grase, acizi: formic, acetic, pantotenic, folic, sitosteroli, vitamine (A, C, B2 si K), clorofila, saruri de Ca, Mg, Fe. Iata cateva proprietati ale acestei plante:
regleaza fluiditatea sangelui, intrucat contine atat substante cu efect anticoagulant, cat si cu efect coagulant;
combate diareea;
se recomanda in stomatite - stari inflamatorii ale mucoasei cavitatii bucale, manifestate sub forma unor leziuni ale mucoasei, dureroase, ce impiedica masticatia si deglutitia;
este un bun diuretic;
poate usura procesul de urinare la barbati, mai ales daca prostata este inflamata;
are actiune favorabila in guta;
este recomandata celor ce sufera de orice fel de alergie, sub forma de ceai care trebuie baut pe o perioada mai indelungata;
ceaiul de urzici combate matreata.

Fitoterapia recomanda intrebuintarea ei intr-o gama larga de afectiuni, de la cele ale rinichilor pana la bolile reumatice.  Se poate folosi sub forma de ceai, tinctura, sau in mancaruri. Zeama in care se fierb, inainte de a fi gatite, se poate bea in loc de ceai, fiind bogata in vitamina C.
Sfatul specialistului: adauga urzici crude in salate.


Stevia      













Este un aliment vegetal cu o impresionanata reputatie de vindecator pentru organism.
Are capacitatea de a regla nivelul zaharului in sange (glicemia), de a infrana pofta de dulciuri si a tempera senzatia acuta de foame, fiind eficienta pentru cei care sufera de diabet sau hipoglicemie.
Stevia este excelenta pentru stimularea energiei mentale si fizice si poate chiar opri bacteriile care determina cariile dentare.
Mai presus de toate, stevia nu contine calorii.
Stevia poate micsora dorinta de a consuma alimente grase si poate controla apetitul. Unii oameni au descoperit ca pofta lor de mancare scade daca iau drajeuri din stevie cu 15-20 de minute inainte de masa.
Actioneaza ca un diuretic natural, ajutand organismul sa scape de fluidele in exces, scade oboseala mentala si fizica, armonizeaza digestia, regleaza presiunea sangelui si ajuta la pierderea in greutate.


Leurda













Se spune ca leurda este prima planta pe care o consuma ursul cand iese din hibernare. Usturoiul salbatic sau usturoiul ursului, cum mai este cunoscuta, are aceleasi proprietati ca si usturoiul: stimuleaza detoxifierea, are efect hipocolesteroleminat, antiviral si antibacterian.
Curele cu leurda previn bolile cardiovasculare prin scaderea colesterolului.
Contine minerale: potasiu, magneziu, calciu, dar si fibre alimentare care intervin in asimilarea grasimilor. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi recomanda folosirea frunzelor de leurda atat in salate, cat si in mancaruri, la fel ca si usturoiul obisnuit. In combinatie cu untisorul si urzicile, este o mancare ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa celor care postesc.
Datorita alicinei (substanta cu proprietati antivirale), leurda este  expectoranta, tonica, antispastica si poate fi folosita pentru prevenirea virozelor respiratorii.
Sucul de leurda ajuta la stimularea sistemului imunitar si combate astenia de primavara.


Untisorul



Contine potasiu si fibre alimentare care ajuta la reducerea nivelului colesterolului si regleaza tensiunea arteriala. In untisor se mai gasesc: betacaroten, vitaminele C, E si calciu.
Scade riscul de cataracta si ajuta la mentinerea sanatatii creierului. Frunzele de untisor imbunatatesc circulatia sanguina.
Frunzele sau radacinile de untisor sunt folosite pentru proprietatile lor de a imbunatati circulatia sangvina.  Vitaminele si mineralele scad riscul de cataracta, iar acidul folic este important in mentinerea sanatatii creierului.
In bucatarie se intrebuinteaza sub forma de salata.


Papadia




Contine substante care ii dau un gust usor amarui si stimuleaza detoxifierea ficatului.
Este foarte bogata in fibre vegetale si impiedica activ asimilarea nedorita a zaharului.
Sub forma de macerat, pentru care se folosesc atat frunzele, cat si radacinile, previne anorexia si constipatia, iar sub forma de decoct se foloseste pentru tratarea cataractei.
Remediu pentru parul gras: se toaca marunt frunzele verzi de papadie si se aplica pe parul uscat. Se pastreaza cu ajutorul unei bonete si se lasa toata noaptea. Dimineata, se spala parul cu sampon.  
In gastronomie, se foloseste, de regula, in salate.


Spanacul




Contine potasiu, acid folic, calciu, fier, vitamina C, vitamina E, vitamina K si fibre alimentare. Regleaza digestia si previne constipatia. Alte proprietati:
stimuleaza activitatea inimii;
previne infectia gingiilor;
stimuleaza cresterea, fiind recomandat in special copiilor si tinerilor aflati la pubertate;
datorita continutului de acid folic, se recomanda femeilor insarcinate;
cura cu suc de spanac reechilibreaza si fortifica organismul;
este eficient impotriva anemiei, depresiei nervoase si oboselii.

Prin fierbere, spanacul pierde majoritatea principiilor sale active. Daca doresti sa-i pastrezi toate proprietatile, trebuie sa-l consumi crud si proaspat. Sucul de spanac se poate combina in parti egale cu cel de morcov, de creson sau de telina. Ca si celelalte legume cu frunze verzi, spanacul este sarac in calorii.


Ceapa verde




Contine vitamina C, potasiu, alicina, cuercitina – antioxidanti puternici cu rol in combaterea stresului oxidativ.
Poate preveni bolile cardiovasculare si poate reduce riscul de cancer ovarian si de san.
Cura cu ceapa verde, sub forma de salata, are efect diuretic si depurativ si este considerata un antialergic natural foarte valoros.
Ceapa este unul dintre cele mai puternice si mai la indemana hipoglicemiante, fiind recomandata persoanelor care sufera de diabet.
In bolile renale cronice, se recomanda consumul de ceapa verde, zilnic, dimineata si seara.
Cura indelungata cu ceapa verde are rezultate favorabile in sterilitate si impotenta hormonala.


Usturoiul verde


Contine, in cantitati insemnate, vitamine: A, B1, B2, C si substante minerale  printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu. Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanta cu un puternic efect antibiotic.
Este unul dintre cele mai eficiente alimente anticancerigene. S-a constatat reducerea incidentei cancerului pulmonar la cei care mananca usturoi verde, acesta inlaturand o parte din efectele negative ale fumatului.
Cercetarile au demonstrat ca utilizarea regulata a usturoiului in alimentatie constituie una din cele mai eficiente metode de profilaxie si tratament a arterosclerozei.
De asemenea, usturoiul previne formarea cheagurilor si a trombozei arteriale.
Usturoiul verde creste pofta de mancare, reduce tensiunea arteriala, previne virozele respiratorii si gripa. 


SA VA FIE DE FOLOS!




sursa -internet






Addsite:: Sanatate/Medicina - Resurse



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu