Este timpul pentru prepararea alifiilor!
Vara si-a intrat in drepturi,plantele de leac isi imprastie parfumul pretutindeni unde au rasarit si crescut,asteapta doar sa le culegi!
Poti folosii plante proaspat culese sau plante uscate pe care le intalnesti peste tot, fie ca mergi la iarba verde, fie ca faci o vizita la parinti sau bunici la tara .
Fa-ti singura provizia de sanatate,antreneaza si invata si pe cei mici sa cunoasca si sa culeaga plante de leac.Fa din culesul plantelor medicinale,o intrecere,o joaca,o bucurie sau de ce nu o rezerva inoita in saculetele cu leacuri traditionale!
Alifii PREPARATE in casa
Daca vrei iti poti prepara in casa alifii care trateaza ,reduce durerile,si estompeaza semnele in caz de accidente casnice soldate cu ARSURI cu FOC,APA FIERBINTE,RADIATII,ELECTRICITATE,SUBSTANTE ACIDE!
Pentru a prepara acest unguent de galbenele ai nevoie de: 100 g flori proaspete de galbenele sau 50 g flori uscate, 400 ml ulei de masline, o lingura de unt sau untura si doua linguri de ceara curata de albine. Marunteste bine florile, pune-le intr-un borcan si toarna peste ele uleiul. Acopera-le cu un capac si lasa-le la macerat langa o sursa de caldura timp de trei saptamani. Apoi filtreaza uleiul, toarna-l intr-un ibric emailat si pune-l pe baie de aburi. Dupa ce sa incins adauga untul sau untura si ceara de albine, iar dupa omogenizare da ibricul de pe foc, lasa-l sa se raceasca apoi freaca bine preparatul cu o spatula din lemn pana cand obtii o crema. Unguentul se pastreaza la frigider si il folosesti de mai multe ori pe zi, in caz de arsuri.
50 g rasina de conifere amestecata cu 50 g de ceara curata de albine, se pun pe baia de aburi si se amesteca pana devin omogene. Crema obtinuta se lasa sa se racoreasca, dupa care se maseaza zona afectata de mai multe ori pe zi.
Pomada cicatrizanta cu miere
Un galbenus de ou proaspat se freaca bine cu o lingurita de miere poliflora, pana cand se obtine o crema moale. Inainte de a aplica crema se curata zona afectata cu ceai de musetel sau de galbenele. Crema se lasa sa actioneze jumatate de ora apoi se curata locul tot cu ceai. Acest tratament se repeta de trei ori pe zi.
Se pune 50 g muguri zdrobiti de plop la macerat in 10 ml alcool de 90 grade timp de 24 ore. Apoi se amesteca cu 200 g untura si 15 g ceara de albine, amestec ce se pune pe baia de aburi timp de 3 ore. Se lasa sa se racoreasca putin, apoi se filtreaza si se freaca cu o spatula de lemn pana se obtine o pasta omogena. Dupa ce sa racit se foloseste de 2-3 ori pe zi pana la vindecare.
Pentru a obtine ulei de sunatoare se pun 20 g flori uscate de sunatoare intr-un borcan si se stropesc cu 20 ml alcool. Se acopera borcanul si se lasa la macerat pentru 24 de ore, apoi se adauga 200 ml de ulei de masline sau ulei de porumb si se fierb pe baia de aburi timp de 3 ore, amestecand cu o spatula din lemn din cand in cand. Se lasa sa se raceasca apoi se filtreaza si se tine in sticle bine sigilate. Uleiul de sunatoare se foloseste sub forma de comprese.
Alifia preparat din sanziene galbene se foloseste cu succes in tratarea: micozelor, bolilor de piele, afectiuni venerice sau chiar cancer de piele. Se face un extract fluid din sanziene galbene astfel: se pun intr-o sticla doua linguri de planta uscata si peste sanziene un amestec de trei parti alcool de 90 grade si o parte apa. Cantitatea de lichid trebuie sa depaseasca un centimetru pulberea de plante. Se lasa la macerat timp de doua saptamani, apoi extractul se filtreaza printr-un tifon, storcand bine planta. Tinctura obtinuta se pune pe o farfurie si se lasa sa se evapore timp de 14-18 ore. Volumul scade de trei ori si rezulta o pasta inchisa la culoare ce se foloseste numai extern, in boli de piele, cancer de piele etc. Timpul de valabilitate pentru alifia de sanziene este de o saptamana, tinuta la frigider.
Doua retete de preparate in casa utile in: reumatism, guta, sciatica, rani, zgarieturi, furuncule si abcese, sinuzita.
Alifie din conuri
In 50 g untura de porc topita intr-un vas emailat se farimiteaza doua conuri proaspete si curate de molid, larice sau pin. Se lasa la macerat in untura fierbinte timp de doua ore dupa care se strecoara. Se toarna untura topita intr-un borcan si se lasa sa transpire si sa se raceasca sub hartie de pergament, dupa care se inchide borcanul cu un capac cu filet si se tine intr-un loc racoros. Durabilitatea este diferita. Sunt alifii care tin cativa ani, iar altele rancezesc dupa cateva luni. Daca le preparati cand luna este in crestere, tin mai mult si sunt mai bune decat daca le preparati cand luna este in scadere. Pentru sinuzite se unge zona fruntii si “radacina nasului”.
Balsam de molid si larice
Ingrediente: 60 g rasina de molid sau larice,(rasina 5-6 g ceara de albine, 50 ml ulei de sunatoare sau masline. Se pune la topit rasina de molid sau larice intr-un vas rezistent din ceramica, iar dupa ce sa topit se adauga uleiul. Se mai tin cinci minute pe foc impreuna apoi se ia vasul de pe foc si se pune pe baie de aburi pentru doua ore. Se strecoara printr-un tifon si se incorporeaza ceara de albine. Se incearca cu o spatula din lemn daca este suficient de gros (lasandu-l sa se racoreasca), daca este prea gros se mai adauga ulei, daca este prea subtire se mai adauga ceara. Se toarna in borcane si se lasa sa se raceasca sub hartie de pergament 5 ore apoi se pun capacele la borcane, si se pastreaza intr-un loc intunecos si rece. Daca borcanele sunt bine inchise balsamul de molid poate fi pastrat si 2-3 ani.
Ps.
Daca doriti sa aveti o alifie care sa poate pastra timp indelungat fara sa rancezeasca acolo unde este indicata untura de porc folosIti untul clarifiat (GHEE) in aceasi cantitate din reteta.Eu personal folosesc de 2 ani GHEE ca si baza in prepararea alifiilor,le tin in camara(nu necesita pastrare in frigider,am alifii de acum 2 ani si sunt ca si la preparare,nu rancezesc!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu