vineri, 27 ianuarie 2012

AloeVera


O mica farmacie intr-o planta!

Originala din Africa de Nord, acum raspandita in toata lumea este una din plantele de leac cele mai cunoscute. Sunt peste 100 de specii de aloe, dar numai Aloe Vera a trezit de-a lungul timpului un mare interes stiintific. Aloe Vera este o planta cu frunze tari, cu coaje verde si pulpa transparenta. Aceasta din urma este partea plantei cu proprietati curative. Sucul care curge din planta ca un lichid incolor, care la atingerea pielii se transforma in gel, aceasta fiind componenta cea mai activa si mai eficienta din punct de vedere medical a plantei, un tratament naturist eficace. Vindeca o gama larga de boli, intareste organismul si da energie, iar cei ce o cultiva in ghivece stiu ca au la indemana remedii naturiste pentru o gama variata de boli si infectii.

Aloe Vera – Efecte curative

·             intareste sistemul imunitar- contine substante septice si analgezice care patrund in straturile cele mai profunde ale pielii, dand un urias impuls sistemului imunitar, crescand rezistenta organismului;
·             vindeca arsurile si ranile- escarele, ulcerele diabetice si vasculare;
·             intinereste – sucul de aloe vera stimuleaza procesele de regenerare a sistemului nervos, fiind folosit in programele geriatrice, de recuperare postoperatorie, dupa accidente vasculare cerebrale;
·             scade nivelul colesterolului din sange;
·             regleaza tensiunea arteriala, stimuleaza activitatea glandelor endocrine si functia renala;
·             detoxifica organismul (a fost numita, “detergentul tubului digestiv”).
·             antiinflamator natural – aloe vera contine vitamine, minerale, aminoacizi, enzime;
·             sucul de Aloe Vera este eficient impotriva microorganismelor- salmonella, streptococi, stafilococi, distruge chiar si Helicobacter Pilori care este la originea ulcerului perforat;
·             pansament stomacal in gastrite, enterite, constipatii – cate o lingurita de 2-3 ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa (durata tratamentului minim o luna);
·             sucul proaspat vindeca rani infectate, arsuri, ulceratii, (taie o frunza proaspata si pune-o pe locul dureros), dureri de dinti;
·             laringita, faringita – cate doua lingurite de suc dizolvat in lapte caldut, de 2-3 ori pe zi cu o jumatate de ora inainte de masa;
·             in cosmetica – sucul de aloe este folosit pentru extraordinara sa capacitate de tonifiere a epidermei, regenerarea celulelor si impidicarea imbatranirii pielii.

Retete cu Aloe Vera

Suc de Aloe vera – se spala cu apa fierbinte frunze de aloe, se taie bucati mici, se dau prin masina de tocat, apoi se storc. Ce rezulta din acest proces este un suc biostimulator foarte bogat in fermenti, tratament naturist de nadejde persoanelor aflate in convalescenta pentrua-si recapata sanatatea si pentru regenerarea organelor bolnave. Contraindicat – boli ale ficatului, vezica biliara, vezica urinara, rinichi, in timpul sarcinii, hemoragii uterine.
Infuzie –uz extern frunzele taiate marunt se pun in apa, o parte frunze 5 parti apa, se infuzeaza o ora, apoi se fierb trei minute si se strecoara. Se foloseste sub forma de compresa in boli de piele, inflamatia gingiilor, a pleoapelor, pentru gargara etc.
Fortifiant – 100 ml suc de Aloe vera, 500 grame mieji de nuca, 300 grame miere, suc de la 4 lamai. Aceste ingrediente se amesteca si din acest amestec se ia cate o lingurita, inainte cu 30 minute de masa, de 3 ori pe zi..
Tratament naturist pentru tuberculoza – 50 ml de suc, 100 grame unt nesarat, 100 grame untura de porc (gasca), 100 grame miere si 50 grame cacao amestecate. Se ia cate o lingura impreuna cu un pahar de lapte fierbinte (preferabil de capra rosie), de trei ori pe zi.
AloeVera este planta care ar trebuii sa nu lipseasca din nici o casa, crescuta in ghiveci constituie trusa vie de prim ajutor pentru micile accidente  domestice, arsuri,taieturi,julituri,muscaturi de insecte.
In situatiile de urgenta taie o bucata de frunza de aloe ,spal-o sub jet de apa,cojeste partea fibroasa iar pulpa suculenta aplic-o pe locul afectat.

Important de stiut, eficienta maxima a frunzelor de aloe apare la plantele care au minim 2 ani.
SURSA INTERNET

STII CUM SE PREPARA, cidrul sau vinul de mere ?


Ai nevoie de:
·             6 kg de mere
·             1,5 kg de zahar
·             2 l de apa

 


CIDRUL se prepara din mere foarte coapte. Se taie merele in bucati mici sau se zdrobesc si se pun intr-un vas mai mare. Peste mere se toarna un sirop fierbinte facut din apa in care s-a dizolvat jumatate din cantitatea de zahar. Se acopera vasul si se lasa sa fermenteze cateva zile. Dupa 3 zile se mai adauga in vas alt sirop cald facut din 2 l de apa si din restul de zahar. Se acopera vasul cu o carpa curata si se lasa sa fermenteze la loc racoros si la intuneric.
Dupa ce fermentarea s-a incheiat, se trage cidrul de pe mere intr-un vas mai mic. Pritocirea se repeta de cateva ori, pana cand cidrul se limpezeste si poate fi pus la sticle.

sursa internet

joi, 26 ianuarie 2012

VIN PENTRU INIMA TA!

Vin pentru afecţiuni ale inimii






10 tulpini proaspete de pătrunjel, cu frunze cu tot, se pun într-un litru de vin natural, la care se adaugă 1-2 linguri de oţet din vin. Se lasă totul să fiarbă 10 minute la foc mic. După aceea, se mai adaugă 300 g de miere pură de albine, şi se lasă încă 4 minute, ca să fiarbă uşor.
Vinul fierbinte se filtrează şi se trage în sticle – care au fost clătite anterior cu puţin alcool tare – după care se astupă bine. Depunerile care se formează pot fi băute fără probleme. Acest vin dă rezultate bune în toate insuficienţele cardiace, dar mai ales în angina pectorală.

Se iau cate o lingura de 3 xpe zi,in caz de nevoie 2-3 linguri o data. 

sursa mail

VIN DE MACIESE sau DIN FRUCTE DE PADURE


Pentru a prepara acest sortiment de vin-

Ai nevoie de:
- 1 kg de fructe zdrobite
-1 kg de zahar
- 10 g drojdie
-5 litri de apa.
Se pun intr-un vas timp de 7 zile agitand des. Dupa aceasta perioada se va pune un dop care are un furtun de cauciuc introdus in el. Capatul furtunului de cauciuc se pune intr-un borcan cu apa. Se lasa cat timp fermenteaza 5-6 saptamani sa fermenteze.
Dupa fermentare se va scoate cu grija uleiul de la suprafata fiind foarte util la multe tratamente. Vinul se trage apoi cu un furtun intr-un vas mai mic si se umple pana la gura, sa nu mai ramana aer. Se pune un dop care se pune ceara sau se parafineaza. Se tine timp de 30 de zile cand se mai filtreaza o data luandu-se de pe depunerile care s-au asezat la fundul sticlei. Se pune in sticle si se parafineaza sau se astupa cu o pelicula de ceara. Este un vin foarte bun la tratamente si totusi un vin gustos. Peste fructele din vas se mai poate pune zahar si apa si se mai face o data vin, insa nu medicinal ci pentru un vin de masa.
Vinul de macese
se poate prepara si din macese uscate. Se spala bine 1 kg de macese uscate si se pun intr-o damigeana. Se adauga 3 kg de zahar, 30-50 g de drojdie, 7 litri de apa fiarta si racita, sucul de la doua lamai si trei litri de vin rosu superior, Pinot Noir, Merlot sau Cabernet. Se astupa damigeana cu dop de fermentatie si se tine timp de 4-6 saptamani la o temperatura in jur de 20 de grade. In primele doua saptamani se agita usor. La sfarsit se filtreaza si se pune in alt vas tot cu dop de fermentatie. Se poate trage in sticle doar cand fermentatia s-a oprit complet.
Dopul de fermentatie se realizeaza cu ajutorul unui dop de pluta sau de cauciuc, a unui tub de sticla, a unui furtun si a unui vas cu apa. Se trece prin dop tubul legat la furtun, iar acesta se introduce in vasul cu apa. Dopul trebuie sa fie perfect etans. El este necesar pentru a permite gazelor de fermentatie sa iasa, altfel s-ar sparge vasul din cauza presiunii create, dar impiedica intrarea aerului care ar duce la otetirea vinului.
ALTA RETETA PENTRU O DAMIGEANA DE 50 L

NECESAR: 10kg macese, 12kg zahar, 35l apa Mod de preparare Macesele bine coapte, brumate sau nebrumate … apa si se toarna peste macese lasand un spatiu liber de … 18-20 grade celsius, ca…
Macesele bine coapte, culese toamna prin octombrie-noiembrie, brumate sau nebrumate, se spala de praf; daca sint curate, nu se spala, ca sa nu se indeparteze de pe ele drojdiile salbatice de fermentatie.Se trec prin masina de tocat carne, cite putine; avind multe seminte foarte tari, se trec mai greu.Ca sa se puna mai usor in damigeana, macesele tocate se aduna cu mina in cocoloase lunguiete. Zaharul se dizolva, pe foc, in 10 l apa, impreuna cu zeama de la o lamiie sau cu 2 linguri de otet de 9 grade (30 ml); siropul se fierbe, 10 minute ca sa se transforme in zaharuri simple apoi se raceste cu restul de apa si se toarna peste macese lasind un spatiu liber de 10 cm sub gitul damigenei ca sa aiba loc spuma care rezulta prin fermentare. Se astupa bine damigeana cu dop de fermentatie si se lasa la temperatura de 18-20 grade celsius, ca vinul sa fermenteze 6-8 saptamini sau chiar ma mult, fara alta drojdie, numai cu drojdiile salbatice din aer.Se agita zilnic, ca sa se amestece mereu boasca (semintele si cojile) care iese la suprafata. Cind se termina fermentatia, drojdia si semintele se lasa la fund si vinul se limpezeste.Dupa aceea se trage in damigene mai mici (filtrat prin tifon si vata), astupate cu dop de fermentatie, deoarece fermentatia continua incet, pina cind vinul se limpezeste.Acest vin, cind se invecheste (1-2 ani), are gust de vermut si culoare roscata-maronie. Contine multa vitamina C. Peste drojdia ramasa (cca 10 l) se mai pun 20 l apa in care s-au dizolvat 6 kg zahar (cu jumatate din cantitatea de lichid se fierbe zaharul, 10 minute, agitindu-l zilnic, cca 3-4 saptamini, pina cind se limpezeste si drojdia se lasa la fund, apoi se trage in damigene care se vor astupa cu dop de fermentatie.Reziduurile se pot adauga la materialul adunat pentru tuica.
VIN DE CATINA CU MACIESE.
Cantitati necesare:
1 kg fructe de cătină, 200 g măceşe, 1,7 kg miere, 10 gr. drojdie ,5 litri apă fiartă şi răcită.
          Preparare: fructele de cătină, recoltate IN LUNA   septembrie -octombrie, se strivesc, se pun în borcan odată cu măceşele, recoltate în aceeaşi perioadă, bine marunţite, se adaugă apa amestecată cu mierea de albine şi drojdia  se astupă bine şi se lasă la macerat 18-20 zile, la temperatura camerei. Când s-a oprit din fermentaţie, se pune în sticle.
Se administrează câte 1 păhărel dimineaţa şi la prânz, pentru stimularea poftei de mâncare. Este un bun vitaminizant. Nu se consumă după ora 14.00, fiind mai excitant decât cafeaua.
Pentru o mai bună valorificare a fructelor, li se mai adaugă aceleaşi produse, în aceeaşi cantitate. Se procedează ca mai sus, obţinându-se un vin mai slab, dar bun de consumat.
MAI PUTETI INCERCA SI…
Vin de porumbe,agrise,affine,coarne sau mure.



Este nevoie de 3 kg porumbe, agrise, afine, coarne sau mure; 3 1/2 l apa, 1 kg zahar, coaja de scortisoara, cuisoara..
Se pun la fermentat intr-o damigeana sau in borcan de 10 l de sticla pentru muraturi se lasa 2 -3 saptamani pana ce fierberea inceteaza,se decanteaza dupa care se trage in sticle si se pastreaza la loc racoros.


sursa internet

marți, 24 ianuarie 2012

INVATA …CE BENEFICII AI DIN FRUCTE SI LEGUME ...


INVATA …CE BENEFICII AI DIN FRUCTE SI LEGUME ... REGARDS, MANIKANDAN,
 
Fruct/leguma
Beneficiu
Beneficiu
Beneficiu
Beneficiu
Beneficiu

  mere
protejeaza inima
previne constipatia
blocheaza diareea
imbunatateste capacitatea plamanilor
protejeaza articulatiile

piersici
combate cancerul
controleaza tensiunea arteriala
ajuta la vedere
protejeaza de boala Alzheimer
incetineste procesul de imbatranire

anghinare
ajuta digestia
scade colesterolul
protejeaza inima
stabilizeaza zaharul in sange
apara impotriva  bolii de ficat

avocado
lupta cu   diabetul
scade colesterolul
ajuta opreste  atacuri cerebrale /accidente vasculare
controleaza tensiunea arteriala
netezeste pielea

banane
protejeaza inima
calmeaza tusea
intareste oasele
controleaza tensiunea arteriala
blocheaza diareea

fasole
previne constipatia
ajuta la hemoroizi
scade colesterolul
combate cancerul
stabilizeaza zaharul in sange





Fruct/leguma
Beneficiu
Beneficiu
Beneficiu
Beneficiu
Beneficiu

sfecla
controleaza tensiunea arteriala
combate cancerul
intareste oasele
protejeaza inima
ajuta la slabit

coacaze/afine
combate cancerul
protejeaza inima
stabilizeaza zaharul in sange
stimuleaza memoria
previne constipatia

broccoli
intareste oasele
ajuta la vedere
combate cancerul
protejeaza inima
controleaza tensiunea arteriala

varza
combate cancerul
previne constipatia
ajuta la slabit
protejeaza inima
ajuta la hemoroizi

Pepene galben
ajuta la vedere
controleaza tensiunea arteriala
scade colesterolul
combate cancerul
sustine sistemul imunitar








INVATA … SA BEI APA PE STOMACUL GOL


INVATA … SA BEI APA PE STOMACUL GOL
 


Am mai postat pe blogul meu materiale despre beneficiile apei.
Eu personal am experimentat acest lucru cu rezultate fantastice.
Nu e greu decat daca din obisnuinta nu prea bei lichide dar nici asta nu poate fi un motiv sa nu incerci macar.
Daca esti bolnav nu risti decat sa te vindeci,daca esti sanatos nu risti decat sa iti consolidezi sanatatea !
Este la moda in Japonia de azi sa bei apa imediat ce te scoli dimineata. Mai mult decat atat, chiar teste stiintifice au aratat ca trebuie s-o faci. Aveti mai jos o descriere a modului cum se poate utiliza apa. La boli vechi si serioase, ca si la imbolnavirile de data recenta, tratamentul cu apa s-a constatat ca are succes – lucru documentat de o societate medicala japoneza, care recomanda vindecare 100% pentru urmatoarele boli:
dureri de cap, dureri in corp, sistemul cardio, artrita, puls accelerat, epilepsie, grasime excesiva, astm bronsic, tuberculoza, meningita, boli de rinichi si urinare, vomisment, gastrita, diaree,  hemoroizi, diabet, constipatie, toate bolile de ochi, boli ale uterului, cancer si boli ale urechii, nasului si gatului. 


METODA DE TRATAMENT

1. Cand TE scoli de dimineata, inainte sa te speli pe dinti, bea 4 x 160ml pahare cu apa
.....interesant

2. Spalati si curata-ti gura, dar nu manca sau bea nimic timp de 45 de minute

3. Dupa 45 minute, poti manca si bea normal.

4. Dupa 15 minute de la mic dejun, pranz si cina, nu manca si nu bea nimic timp de 2 ore

5. Cei care sunt batrani sau bolnavi si nu pot bea 4 pahare cu apa, la inceput pot pleca de la putina apa si sa creasca treptat, pana  la 4 pahare ..

6. Metoda de tratament de mai sus vindeca pe cei cu afectiuni, iar cei fara afectiuni care urmeaza acest tratament se pot bucura de o viata plina de sanatate.

Iata lista cu numarul de zile de tratament necesare pentru a vindeca/ controla/ reduce principalele boli:

1. Tensiune arteriala mare- 30 zile
2. Gastrita - 10 zile
3. Diabet - 30 zile
4. Constipatia - 10 zile
5. Cancer - 180 zile
6. TB (tuberculoza)- 90 zile
7. Pacientii cu artrita ar trebui sa urmeze tratamentul de mai sus numai 3 zile in prima saptamana, si din a 2-a saptamana in continuare- zilnic.

Aceasta metoda de tratament nu are efecte adverse, Bea apa si vei ramane sanatos si activ.

Inca un sfat ,INCEARCA pe perioada de tratament indicata pentru fiecare afectiune in parte ca dupa mesele principale sa bei cate 1 cana de ceai fierbinte (poate fii si apa calda,dar ceaiul e mai agreabil datorita aromei si vei vedea starea de bine pe care o vei dobandii.



Daca acest lucru va devenii un obicei poti spune adio balonarilor,greutatii in exces,digestiei greoaie etc.

duminică, 22 ianuarie 2012

Despre catina si…!


CATINA , picatura de aur pentru sanatate!


O planta zburlita si tepoasa, agatata in tufe, pe margini abrupte de drumuri si paduri. Semn distinct: fructe marunte, portocalii, foarte vizibile si vii, mai ales in contrast cu albul imaculat al zapezii. Da, catina este o planta ce se maturizeaza toamna tarziu (fructele), pe care o putem gasii si iarna. Aceasta planta nu are tara, creste din Carpati pana in Himalaya, unde ajunge la altitudini de peste 5000 de metri, fiind una din plantele cele mai rezistente din lume. Se numara printre putinele plante medicinale care pot fi culese si iarna, fructele sale rezistand pe ramuri fara sa-si piarda proprietatile terapeutice, chiar si la geruri de -40 grade, sub zapezi de peste un metru. Remediu natural cu numeroase aplicatii terapeutice, fiind in primul rand un energizant de exceptie, ideal pentru fortificarea sistemului imunitar, in sezonul rece, care stim cu totii ca este bantuit de raceli si gripe. O gasiti la magazinele naturiste sau de ce nu,o puteti culege direct din natura. Nu taiati crengile, pentru a le lua acasa- ne mai trebuie si la anu’!

Unde o gasim si cum o recunoastem

Fiind un arbust puternic si nepretentios, creste in general unde alte plante nu pot vegeta. Este un mare iubitor de lumina, si il vom gasi pe prundisuri, pe coaste de deal uscate si erodate, pe stanci, pe terenuri saraturoase si chiar in luncile raurilor. Ramurile sunt albicioase cu multi spini pentru a se apara de dusmani. Toamna tarziu este imposibil sa-l confunzi, fructele sale portocalii fiind singurele ce au mai ramas pe ramuri.

Catina si ce folosim de la ea

·                                 fructele – sunt cele mai folosite , am putea spune ca sunt o intreaga farmacie, pentru ca ele contin aproape toate vitaminele si mineralele necesare corpului uman;
·                                 scoarta – de pe ramuri are efecte antiseptice, astringente si remineralizante foarte puternice;
·                                 radacinile – sunt un antibiotic si un stimulent imunitar extraordinar;

Tratamente naturiste din fructe de catina

·                                 Sucul proaspat – se obtine prin mixarea sau zdrobirea fructelor proaspat culese si spalate in prealabil. Se obtine un suc gros, portocaliu la culoare, care trebuie consumat in urmatoarele 24 de ore. Se iau 2-3 linguri de 3 ori pe zi, diluat daca vreti cu suc de fructe.
·                                 Pulbere de fructe uscate – se obtine prin macinarea fructelor uscate cu rasnita electrica. Se administreaza cate o lingurita, de 3 ori pe zi, ca vitaminizant si remineralizant.
·                                 Uleiul de catina – poate fi extras numai cu aparatura speciala asa ca procurati-l din plafar,farmacie. Se administreaza cate 30 de picaturi, de3 ori pe zi, in cure de o luna.

Tratamente naturiste din scoarta si radacina

·                                 Pulbere - Se obtine din scoarta lasata la uscat vreme de doua saptamani apoi macinata cu rasnita electrica de cafea. Se obtine un praf albicios spre gri, cu virtuti terapeutice deosebite din care se administreaza cate o jumatate de lingurita de 3-4 ori pe zi.
·                                 Tinctura – 10 linguri de praf de coaja se pun in 250 ml de alcool de 70 de grade, se lasa la macerat doua saptamani agitand des, dupa care se strecoara. Se administreaza cate o lingurita diluata intr-un pahar cu apa de 3 ori pe zi. Extern se diluiaza in functie de toleranta si se aplica pe rani ca cicatrizant este un remediu natural puternic.

Catina remediu natural in urmatoarele afectiuni

·                                 Imunitate scazuta, sensibilitate la boli – se face o cura cu suc de catina, cate 3-4 linguri pe zi diluat cu suc de fructe. Pe langa efecte puternice remineralizante si vitaminizante fructul de catina are si proprietati antibiotice, care combat direct infectiile bacteriene.
·                                 Hemoragii interne – se administreaza doua linguri de pulbere de scoarta de catina pe stomacul gol, cu putina apa, pana la tratamentul medical de specialitate (ca prim ajutor).
·                                 Depresii anxietate – se face un tratament cu extract complet de catina, obtinut prin combinarea in proportie de 2:1 a sucului de catina cu infuziede catina. Bogat in serotonina- un neurotransmitator care induce o stare de calm, curaj, liniste.
·                                 Hepatita acuta, hepatita cronica evolutiva, ciroza in faze incipiente – un remediiu excelent in hepatita acuta si hepatita cronica: 250 ml de decoct de ramuri, se combina cu 100 ml suc proaspat de fructe de catina .Este putin cam neplacut la gust, dar cu efecte antivirale, tonice si regenerative hepatice extraordinare. Se beau doua pahare pe zi (400ml), timp de doua luni.
·                                 Adjuvant in gripa, bronsita, pneumonie - se administreaza zilnic cate 6 linguri de sirop de catina pe stomacul gol, cu putina apa. Este un remediu rapid: mareste rezistenta organismului, creste imunitatea, grabeste vindecarea.
·                                 Bolile splinei - se combina o parte de tinctura de scoarta de cu trei parti suc de fructe de catina. Produsul obtinut este slab alcoolizat, si se ia cate o lingura de patru ori pe zi, in cure de minim 2 luni.
·                                 Sterilitate masculina si feminina, imbatranire prematura- se face o cura de minim 2 luni cu ulei de catina, din care se ia cate 30 picaturi diluate in ceai, de 2 ori pe zi. Este un foarte puternic vitaminizant E (vitamina care combate sterilitatea masculina si feminina), relansand activitatea hormonala atat la barbati, cat si la femei.
·                                 Adjuvant in dermatoze – se face o cura de 6 saptamani cu ulei de catina, care stimuleaza puternic procesele trofice de la nivelul pielii. Se iau cate 30 picaturi de doua ori pe zi.
·                                 Diaree dizenterie - ca remediu de urgenta, se iau 1-3 lingurite de pulbere de scoarta de catina. Rezultate bune, pe termen lung rezultate foarte bune se obtin cu decoct de ramuri tinere, minim trei cani pe zi.
·                                 Rahitism la copii, foarte sensibili la boli- se administreaza cate 5-6 lingurite din amestec in parti egale, suc de fructe cu decoct de ramuri tinere. Gustul nu este bun dar merita, datorita efectului de remineralizare si vitaminizare. Medicina populara recomanda concomitent si bai saptamanale cu decoct de ramuri de catina.
·                                 Raie – se fac aplicatii cu cenuse de ramuri in amestec cu otet. Dupa aplicare se pune o folie de plastic, peste locul tratat si se leaga pentru a creea un mediu umed. Se tine minim 4 ore si se aplica de doua ori pe zi. Rani infectioase- se aplica acelasi preparat din cenuse din ramuri de catina in amestec cu otet Aplicatia se face de doua ori pe zi.
Catina se mai foloseste ca remediu extern - este un bun tratament naturist pentru protectia pielii impotriva razelor ultraviolete si a frigului – se combina o lingura de crema cu o lingura de ulei de catina.
Poti prepara in casa uleiul de catina pentru uz extern!


Ulei de catina1 – Peste 2 pumni de boabe de catina uscata se toarna 500 ml ulei de masline, se lasa la macerat 14 zile, la cald, se strecoara si se toarna in sticla inchisa la culoare.
sau
2- Peste 150 gr fructe proaspete, maruntite, se toarna 150 ml ulei de floarea soarelui (sau ulei de masline), se lasa 21 de zile la macerat la temperatura camerei, apoi se strecoara iar boabele se zdrobesc , se pun inapoi in ulei si se mai lasa 2 zile la lumina, intr-un loc racoros. Partea limpede de deasupra e uleiul, iar ce ramane se pune la uscat si se pot prepara infuzii vitaminoase.

 
Sursa internet