duminică, 22 ianuarie 2012

Despre catina si…!


CATINA , picatura de aur pentru sanatate!


O planta zburlita si tepoasa, agatata in tufe, pe margini abrupte de drumuri si paduri. Semn distinct: fructe marunte, portocalii, foarte vizibile si vii, mai ales in contrast cu albul imaculat al zapezii. Da, catina este o planta ce se maturizeaza toamna tarziu (fructele), pe care o putem gasii si iarna. Aceasta planta nu are tara, creste din Carpati pana in Himalaya, unde ajunge la altitudini de peste 5000 de metri, fiind una din plantele cele mai rezistente din lume. Se numara printre putinele plante medicinale care pot fi culese si iarna, fructele sale rezistand pe ramuri fara sa-si piarda proprietatile terapeutice, chiar si la geruri de -40 grade, sub zapezi de peste un metru. Remediu natural cu numeroase aplicatii terapeutice, fiind in primul rand un energizant de exceptie, ideal pentru fortificarea sistemului imunitar, in sezonul rece, care stim cu totii ca este bantuit de raceli si gripe. O gasiti la magazinele naturiste sau de ce nu,o puteti culege direct din natura. Nu taiati crengile, pentru a le lua acasa- ne mai trebuie si la anu’!

Unde o gasim si cum o recunoastem

Fiind un arbust puternic si nepretentios, creste in general unde alte plante nu pot vegeta. Este un mare iubitor de lumina, si il vom gasi pe prundisuri, pe coaste de deal uscate si erodate, pe stanci, pe terenuri saraturoase si chiar in luncile raurilor. Ramurile sunt albicioase cu multi spini pentru a se apara de dusmani. Toamna tarziu este imposibil sa-l confunzi, fructele sale portocalii fiind singurele ce au mai ramas pe ramuri.

Catina si ce folosim de la ea

·                                 fructele – sunt cele mai folosite , am putea spune ca sunt o intreaga farmacie, pentru ca ele contin aproape toate vitaminele si mineralele necesare corpului uman;
·                                 scoarta – de pe ramuri are efecte antiseptice, astringente si remineralizante foarte puternice;
·                                 radacinile – sunt un antibiotic si un stimulent imunitar extraordinar;

Tratamente naturiste din fructe de catina

·                                 Sucul proaspat – se obtine prin mixarea sau zdrobirea fructelor proaspat culese si spalate in prealabil. Se obtine un suc gros, portocaliu la culoare, care trebuie consumat in urmatoarele 24 de ore. Se iau 2-3 linguri de 3 ori pe zi, diluat daca vreti cu suc de fructe.
·                                 Pulbere de fructe uscate – se obtine prin macinarea fructelor uscate cu rasnita electrica. Se administreaza cate o lingurita, de 3 ori pe zi, ca vitaminizant si remineralizant.
·                                 Uleiul de catina – poate fi extras numai cu aparatura speciala asa ca procurati-l din plafar,farmacie. Se administreaza cate 30 de picaturi, de3 ori pe zi, in cure de o luna.

Tratamente naturiste din scoarta si radacina

·                                 Pulbere - Se obtine din scoarta lasata la uscat vreme de doua saptamani apoi macinata cu rasnita electrica de cafea. Se obtine un praf albicios spre gri, cu virtuti terapeutice deosebite din care se administreaza cate o jumatate de lingurita de 3-4 ori pe zi.
·                                 Tinctura – 10 linguri de praf de coaja se pun in 250 ml de alcool de 70 de grade, se lasa la macerat doua saptamani agitand des, dupa care se strecoara. Se administreaza cate o lingurita diluata intr-un pahar cu apa de 3 ori pe zi. Extern se diluiaza in functie de toleranta si se aplica pe rani ca cicatrizant este un remediu natural puternic.

Catina remediu natural in urmatoarele afectiuni

·                                 Imunitate scazuta, sensibilitate la boli – se face o cura cu suc de catina, cate 3-4 linguri pe zi diluat cu suc de fructe. Pe langa efecte puternice remineralizante si vitaminizante fructul de catina are si proprietati antibiotice, care combat direct infectiile bacteriene.
·                                 Hemoragii interne – se administreaza doua linguri de pulbere de scoarta de catina pe stomacul gol, cu putina apa, pana la tratamentul medical de specialitate (ca prim ajutor).
·                                 Depresii anxietate – se face un tratament cu extract complet de catina, obtinut prin combinarea in proportie de 2:1 a sucului de catina cu infuziede catina. Bogat in serotonina- un neurotransmitator care induce o stare de calm, curaj, liniste.
·                                 Hepatita acuta, hepatita cronica evolutiva, ciroza in faze incipiente – un remediiu excelent in hepatita acuta si hepatita cronica: 250 ml de decoct de ramuri, se combina cu 100 ml suc proaspat de fructe de catina .Este putin cam neplacut la gust, dar cu efecte antivirale, tonice si regenerative hepatice extraordinare. Se beau doua pahare pe zi (400ml), timp de doua luni.
·                                 Adjuvant in gripa, bronsita, pneumonie - se administreaza zilnic cate 6 linguri de sirop de catina pe stomacul gol, cu putina apa. Este un remediu rapid: mareste rezistenta organismului, creste imunitatea, grabeste vindecarea.
·                                 Bolile splinei - se combina o parte de tinctura de scoarta de cu trei parti suc de fructe de catina. Produsul obtinut este slab alcoolizat, si se ia cate o lingura de patru ori pe zi, in cure de minim 2 luni.
·                                 Sterilitate masculina si feminina, imbatranire prematura- se face o cura de minim 2 luni cu ulei de catina, din care se ia cate 30 picaturi diluate in ceai, de 2 ori pe zi. Este un foarte puternic vitaminizant E (vitamina care combate sterilitatea masculina si feminina), relansand activitatea hormonala atat la barbati, cat si la femei.
·                                 Adjuvant in dermatoze – se face o cura de 6 saptamani cu ulei de catina, care stimuleaza puternic procesele trofice de la nivelul pielii. Se iau cate 30 picaturi de doua ori pe zi.
·                                 Diaree dizenterie - ca remediu de urgenta, se iau 1-3 lingurite de pulbere de scoarta de catina. Rezultate bune, pe termen lung rezultate foarte bune se obtin cu decoct de ramuri tinere, minim trei cani pe zi.
·                                 Rahitism la copii, foarte sensibili la boli- se administreaza cate 5-6 lingurite din amestec in parti egale, suc de fructe cu decoct de ramuri tinere. Gustul nu este bun dar merita, datorita efectului de remineralizare si vitaminizare. Medicina populara recomanda concomitent si bai saptamanale cu decoct de ramuri de catina.
·                                 Raie – se fac aplicatii cu cenuse de ramuri in amestec cu otet. Dupa aplicare se pune o folie de plastic, peste locul tratat si se leaga pentru a creea un mediu umed. Se tine minim 4 ore si se aplica de doua ori pe zi. Rani infectioase- se aplica acelasi preparat din cenuse din ramuri de catina in amestec cu otet Aplicatia se face de doua ori pe zi.
Catina se mai foloseste ca remediu extern - este un bun tratament naturist pentru protectia pielii impotriva razelor ultraviolete si a frigului – se combina o lingura de crema cu o lingura de ulei de catina.
Poti prepara in casa uleiul de catina pentru uz extern!


Ulei de catina1 – Peste 2 pumni de boabe de catina uscata se toarna 500 ml ulei de masline, se lasa la macerat 14 zile, la cald, se strecoara si se toarna in sticla inchisa la culoare.
sau
2- Peste 150 gr fructe proaspete, maruntite, se toarna 150 ml ulei de floarea soarelui (sau ulei de masline), se lasa 21 de zile la macerat la temperatura camerei, apoi se strecoara iar boabele se zdrobesc , se pun inapoi in ulei si se mai lasa 2 zile la lumina, intr-un loc racoros. Partea limpede de deasupra e uleiul, iar ce ramane se pune la uscat si se pot prepara infuzii vitaminoase.

 
Sursa internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu