Tincturile sunt produsul finit rezultat din plante macerate in alcool alimentar!
Se pot prepara tincturi din orice fel de plante acasa ,dupa nevoie.
Aceste tincturi por avea la baza plante proaspete sau plante uscate ,respectand timpul de tincturare de 2-3 saptamani
-Din plante uscate (le poti cumpara de la magazinele naturiste sau le poti culege si usca tu) se pun intr-un borcan 10-15 linguri de plante peste care se toatna 250 ml. alcool alimentar de 45-50 de grade.Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat 3 saptamani dupa care se filtreaza si se pune in sticle de culoare inchisa(daca nu ai sticle de culoare inchisa poti invelii sticla in folie de aluminium)
-Din plante proaspete ,se spala se lasa sa se scurga de apa 2 ore pe un prosop sau o fata de masa,se taie marunt se umple ¾ din borcan cu planta apoi se toarna alcoolul ,se inchide ermetic si se lasa la macerat 2-3 saptamani dupa care se filtreaza,se pune in sticle de culoare inchisa .
Calitatea tincturii este aceasi fie ca o prepare di plante proaspete sau din plante uscate.
IMPORTANT este sa folosesti pentru tincturare doar alcool alimentar.(NU SPIRT SANITAR)
EU folosesc alcoolul dublu rafinat diluat cu apa ,(din ½ l se face 1 l. de alcool de 48 de grade.
IN acest fel poti avea la preturi rezonabile(mult mai ieftin decat le gasesti in magazine) tincturi de calitate.
Totul este sa respecti regulile de baza,sa folosesti alcool alimentar,si sa respecti timpul de macerare- tincturare si sa inchizi ermetic borcanul sau sticla in care ai pus amestecul pentru a nu se evapora alcoolul.
Eu tocmai am pus la macerat 5 plante ROINITA,ROSTOPASCA,SUNATOAREA,TRAISTA CIOBANULUI SI TATANEASA.
De asemenea ceea ce ramane dupa filtrare poate fi pastrat(planta inbibata cu alcol poate fi folosita la cataplasme-comprese in caz de nevoie).
Incearca si tu!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu